Przemek Klima zdradza swój przepis na kaszankę w Masterchefie

MasterChef: Przepis Przemka Klimy na kaszankę
W 2. odcinku w jednej z konkurencji pojawiła się kaszanka. Uczestnicy musieli zrobić ją od podstaw, a później stworzyć danie, w którym będzie głównym składnikiem. Okazało się, że nie wszyscy poradzili sobie z pierwszą częścią zadania. Poznajcie przepis Przemka Klimy na kaszankę.

Przepis na kaszankę Przemka Klimy

Kaszanka, tradycyjna polska potrawa, znana jest od wieków i często kojarzona z kuchnią domową i regionalną. Choć jej przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać -  – wystarczy odrobina wprawy i cierpliwości. Kluczowe składniki to kasza, zwykle gryczana lub jęczmienna, krew wieprzowa oraz jelita, w które farsz jest wkładany. Niezwykle ważną rolę odgrywają także przyprawy – majeranek, pieprz, sól i cebula, które nadają kaszance jej wyrazisty, głęboki smak.

Składniki

  • kasza
  • cebula
  • słonina
  • podroby
  • przyprawy
  • suszona krew
Sekretem mojej kaszanki jest kasza niepalona, delikatna, w smaku aksamitna. 
- zdradził Przemek Klima

Przygotowanie:

1. Gotujemy kaszę, słoninę i podroby. Cebulę należy zeszklić na patelni. Wszystko łączymy razem z rozrobioną w wodzie suszoną krwią. Całą masę nadziewamy w jelito wieprzowe i formujemy kiełbaski.

2. 30 minut parzymy kaszankę w garnku z wodą w temperaturze 65 stopni. Ważne, aby temperatura wody nie przekroczyła 80 stopni.

3. Kaszankę wyjmujemy i blanszujemy.

Taką kaszankę możemy użyć nie tylko na grillu, ale również zrobić cudowne danie, wykwitne danie, np. pierogi z kaszanką i parmezanem, kaszankę w cieście piwno-kukurydzianym, z chorizo, majonezem z dyni i marynowanymi pędami sosny oraz pate en coute z kaszanką, pistacjami, smardzami, jus wieprzowym, piklami i sałatą freeze.

MasterChef: Przemek Klima pokazał kaszankę w wersji, której nie znacie

MasterChef. Goście tej edycji

Do studia gościnnie powróci Michał Korkosz „Rozkoszny”. Pod jego okiem pretendenci do tytułu MasterChefa przygotują idealną bezę. Dodatkowo, wykorzystując żółtka z poprzedniej konkurencji, uczestnicy podadzą sos berneński. W kuchni pojawi się też Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu. 

Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.  

Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu. 

podziel się:

Pozostałe wiadomości