- ''Kuchenne rewolucje'' w Jeleniej Górze. Jak zmieniła się restauracja ''Pod Batutą'' – metamorfoza
- ''Kuchenne rewolucje'' w Jeleniej Górze. Powrót Magdy Gessler do lokalu ''Quattro por Quattro'' – sprawdź, czy rewolucja się udała
- "Kuchenne rewolucje". Zgłoś się na casting do programu
''Kuchenne rewolucje'' w Jeleniej Górze odc. 10. Jak zmieniła się restauracja ''Pod Batutą'' - metamorfoza?
W menu po rewolucji pojawiły się cztery sałatki – m.in. makaron kokardki z tuńczykiem w oliwie z oliwek i kaparami, sałatka z polędwicą wołową, jajkami na twardo i rzodkiewką oraz bałkańska kompozycja z pieczonej papryki, bakłażana, fety i vinegretu z oliwy z oliwek i octu winnego. Na przystawkę serwowane były zapiekanki z pieczarkami, przygotowano krem bazyliowy, a deserem były połówki pomarańczy wypełnione galaretką malinową, udekorowane bitą śmietaną i malinami.
Metamorfoza lokalu była równie spektakularna, co zmiany w menu. Wnętrze przybrało błękitną tonację, pojawiły się kwiaty, świece i prostota zastawy, co nadało miejscu romantyczny, ''bajkowy'' charakter. Całość miała przyciągać pary i osoby szukające nastrojowego miejsca – chata stała się jasna, przyjemna i pełna drobnych, dekoracyjnych detali, które podkreślały świeżość i słodycz klimatu lokalu.
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ:
"Kuchenne rewolucje" w Jeleniej Górze odc. 10. Rewizyta Magdy Gessler w restauracji "Quattro por Quattro"
Po przyjeździe Magda zamówiła zupę bazyliową, sałatkę makaronową, sałatkę bałkańską i jednego strogonowa. Już przy pierwszych kęsach restauratorka zauważyła: ''Pani to pomieszała! Jeśli robię rewolucję, to muszę wiedzieć, co pani dokłada!"
Właścicielka tłumaczyła, że wprowadziła zmiany, bo goście prosili o swoje ulubione sałatki i desery. ''Oczywiście te sałatki z rewolucji też są popularne, ale klienci muszą je poznać – nie znają tych smaków'' – mówiła. Podkreśliła także ograniczenia małego lokalu: cztery stoliki, wysokie koszty, konieczność pracy od rana do popołudnia.
Do 23:00 nie udało się utrzymać, po 18:00 Jelenia Góra po prostu zasypia!- skomentowała właścicielka restauracji
Magda Gessler była stanowcza: ''Ogólnie rzecz biorąc, nic nie przypomina tego, co zrobiłam. Tuńczyk jest dobry, ale vinegretu nie ma. Bardzo mi przykro, myślałam, że pani złapie pomysł i zachwyci się nim.'' Choć zmiany w wystroju lokalu wprowadziły błękit, kwiaty i prostą zastawę, tworząc romantyczną, przyciągającą pary atmosferę, efekt rewolucji kulinarnej wciąż jest przedmiotem dyskusji.
Na koniec Magda Gessler podsumowała: ''Nie aprobuję tej rewolucji'' – jasne i stanowcze stwierdzenie, które pokazuje, że wizja właścicieli i Magdy Gessler wciąż pozostaje daleka od siebie.
Lokal mieści się przy ul. Józefa Piłsudskiego 25.
"Kuchenne rewolucje". Zgłoś się na casting do programu!
Nowe pomysły, smaki, wystrój lokali, a przede wszystkim rewolucja w życiu właścicieli upadających lokali. Nieustraszona Magda Gessler przybędzie na ratunek do Twojego baru, restauracji i pomoże Ci zacząć od nowa, dzieląc się swoim kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.
Takiej szansy po prostu nie można zmarnować. Nie trać czasu i wypełnij formularz.
Autorka/Autor: Kinga Rysula