- Jak tragiczne wydarzenia wpłynęły na losy rodziny Jerzego i powstanie "Zajazdu Florencja"
- Magda Gessler przekształciła lokal w "Zajazd Niezapominajka" - jak zmienił się wystrój Co było w menu przed rewolucją i jakie zmiany zostały wprowadzone
- Czy rodzinny biznes został odbudowany
Zobacz materiał wideo z odcinika na górze strony.
"Kuchenne Rewolucje" w "Zajeździe Florencja". Rodzinna tragedia i walka o marzenie zmarłej córki
"Zajazd Florencja" był spełnieniem marzeń młodej Żanety, która po ukończeniu studiów z zakresu hotelarstwa i gastronomii postanowiła stworzyć restaurację idealną. Jej ojciec, Jerzy, wybudował zajazd specjalnie dla córki, która z zapałem prowadziła lokal, zyskując uznanie gości. Niestety, marzenie przerwała tragiczna śmierć Żanety w wypadku samochodowym.
Rodzice Żanety, pogrążeni w żałobie, przez długi czas nie byli w stanie zaangażować się w działalność restauracji. Lokal, dzięki oddaniu pracowników, funkcjonował jeszcze przez kilka lat, jednak jego świetność stopniowo przemijała. Menu pozostawało niezmienione, a dania, choć klasyczne, przestały przyciągać klientów. Straty finansowe zmusiły Jerzego i Jolantę do szukania pomocy – ich ostatnią nadzieją stała się Magda Gessler.
Czytaj też: Aleksandra Szwed w "Magda gotuje Internet" – rozmowy o życiu, hejcie i serialowej rodzinie
"Kuchenne Rewolucje" w "Zajeździe Florencja" w Kościerzynie. Matamorfoza, dalsze losy lokalu
Magda Gessler rozpoczęła swoją wizytę od degustacji potraw. Niestety, śledź po kaszubsku, żurek, żeberka, kaczka oraz kotlet de volaille nie zachwyciły restauratorki.
"Śledź, który nie smakuje jak śledź", "nieprzyprawione mięso", "kaczka bez smaku" - to tylko niektóre z krytycznych uwag. Jednak wśród negatywnych opinii znalazły się także słowa uznania – żurek podany w restauracji "rozgrzał duszę" Magdy Gessler, stając się punktem wyjścia do zmian.
Restauratorka zaproponowała kompleksową metamorfozę – od wnętrza po kartę dań. Lokal zyskał nową nazwę – "Zajazd Niezapominajka" – nawiązującą do pamięci o Żanecie. Jasne, błękitno-fiołkowe wnętrze miało symbolizować nadzieję i nowy początek. Menu zostało oparte na regionalnych przysmakach, takich jak śledź po kaszubsku w nowej odsłonie, zupa brzadowa czy pieczony indyk serwowany w całości.
Obecnie restauracja posługuje się dawną nazwą "Zajazd Florencja". W lokalu organizowane są liczne imprezy. Właściciele zostawili część wystroju wprowadzonego przez Magdę Gessler. Prężnie rozwijają też social media i swoją stronę internetową. W menu znalazło się m.in. sushi.
✨ Wczorajszego wieczoru w malowniczej Florencja Restaurant Cafe mieliśmy zaszczyt i przyjemność świętować niezwykłe...
Posted by Florencja Restaurant-Cafe on Sunday, November 24, 2024
Dziś w Florencja Restaurant-Cafe Cudowne pierwsze urodziny 🎈MILI🎈 Dekoracje przygotowała Alicja z Manu art 💞
Posted by Florencja Restaurant-Cafe on Saturday, August 10, 2024
Emisja powtórki odbędzie się 7 stycznia 2025 roku o godzinie 16:35 na antenie TVN.
Autor: Paweł Kopała