MasterChef. Druga konkurencja i kolejne fartuchy rozdane
Po kopułkami jest absolutny rarytas staropolskiej kuchni. Najtrudniejszy jaki znam! Chciałabym zobaczyć wasze miny!
Uczestnicy mieli 60 minut na przygotowanie dania. Spiżarnia była otwarta cały czas. - Błagam Was, nie zróbie tej przepiórce krzywdy. Możecie ją zrobić na różne sposoby: pieczoną, w całości, w segmentach - prosił Przemek.
Niektórzy od początku wiedzieli, co chcą zrobić z mięsem, inni nie mieli pojęcia jak zabrać się chociażby za patroszenie. Pomysłów na danie było wiele:
Ewa Zahorska - piersi i udko z przepiórki, maliny z agrestem, smażony bób, sos winny z kaparami.
- Śliczne to - od razu skomentowała Magda Gessler. Podobne zdanie miał Przemek. Jury doceniło balans w sosie, który był jednocześnie słodki i kwaśny. Werdykt był oczywisty - Ewa otrzymała fartuch.
Ewelina Matrejek - przepiórka z pomarańczą, na musie z rabarbaru, polenta.
- To jest zajeb**te, naprawdę! - chwalił Przemek. Jej przepiórka zrobiła na jury takie wrażenie, że już po chwili Ewelina stała się właścicielką fartucha!
Melania Modelewska - przepiórka z gruszkami i boczkiem, puree z topinamburu, karmelizowana morela.
- Chciałabym sobie, ale też innym dziewczynom pokazać, że nie zawsze muismy być na 130%, tylko takie, jakie jesteśmy. Jesteśmy wystarczające - wyznała Melania. Z początku Melania nie usłyszała werdyktu jury, mięso smakowała, ale uczestniczka wróciła na swoje miejsce. Magda Gessler uznała jednak, że nie ma co zwlekać i zaprosiła Melanię po odbiór fartucha!
Sebastian Słomczyński - przepiórka w sosie winnym, marchewka, pietruszka, sos bearnaise
- Podał nam nieżywego ptaka w bajorze! - skomentowała Magda Gessler. Wygląd dania wywołał ogromne kontrowersje. Zdaniem jury nie można podawać ptaka w całości i to jeszcze z piórami na głowie. Najgorsze miało jednak dopiero nastąpić. Po przecięciu dania okazało się, że mięso jest praktycznie w całości surowe. W tej sytuacji Sebastian musiał pożegnać się z programem.
Przepiórki Basi, Olgi i Bartka również pozostawiały wiele do życzenia, ale ci uczestnicy dostali drugą szansę w dogrywce.
Wszystkie przepisy z 1. odcinka znajdziecie w naszej Księdze Przepisów.
MasterChef. Goście tej edycji
Do studia gościnnie powróci Michał Korkosz „Rozkoszny”. Pod jego okiem pretendenci do tytułu MasterChefa przygotują idealną bezę. Dodatkowo, wykorzystując żółtka z poprzedniej konkurencji, uczestnicy podadzą sos berneński. W kuchni pojawi się też Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu.
Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.
Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu.
- Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna! Przepis na ulubiony azjatycki sos Tomka Jakubiaka! Jeden składnik podbija smak!
Autor: Anna Szafrańska