Michel już od 14. roku życia zgłębiał sztukę kulinarną. Uczył się w paryskiej szkole hotelarstwa „Jean Doruant”, a praktyki zawodowe odbywał w pięciogwiazdkowym hotelu Royle Monceau mieszczącym się w Paryżu oraz w restauracji odznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin – Le Jardin.
Jak zaczęła się przygoda Michela Morana z gotowaniem?
Od czego się zaczęło? Dostałem piorunem. Nie, naprawdę, nie żartuję. Byli z nas młodzi kucharze ze szkoły gastronomicznej. Dostałem piorunem i mówiłem - ja chcę być kucharzem. Tak to się zaczęło. Miałem 14 lat.- wyznał Michel
Jedno danie, które Michele Moran chętnie przygotowuje. Co to jest i dlaczego akurat to danie?
Zaskoczenie będzie, bo to nie danie francuskie, tylko hiszpańskie i gazpacho. Recepturę mojego ojca dostałem, kiedy miałem około 20 lat. Mam ogromny sentyment do tego dania i zawsze latem w każdej mojej restauracji to zawsze było.- odpowiedział Michel
A co wyróżnia kuchnię jurora "MasterChefa"? Michel przyznał, że jego kuchnia jest bardzo klasyczna, ale dokładnie takiej się uczył. Jest z pokolenia kucharzy, którzy gotowali w sposób konserwatywny i klasyczny. Siłą takiego stylu jest jego ponadczasowość i pewność, że przetrwa jeszcze setki lat.
Potrawa, której Michele Moran nie lubi robić, ani jeść, to?
Nie ma. Te, których nie lubię robić, może tak, ale lubię jeść, wszystko lubię. Nie wiem, nic nie wyjdzie na nie lubię... lubię!- odpowiedział przewrotnie Michel
Premiera 1. odcinka już 1 września o 19:30 w TVN.
Inne programy, w których wystąpił Michel Moran
Michel Moran znany jest również z programu „Doradca smaku”, gdzie wielbiciele dobrej kuchni mogli obejrzeć pracę sławnego kucharza i zaczerpnąć inspiracji dla swoich kuchennych wyczynów .Oprócz tego występował również w programie „Kolekcja smaków”, w którego czasie zapraszał na kolację różne osobistości ze świata sportu, filmu czy telewizji. Michel był również jurorem w "MasterChef Junior" oraz "MasterChef Nastolatki".
- Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna! Przepis na ulubiony azjatycki sos Tomka Jakubiaka! Jeden składnik podbija smak!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN