''Kuchenne rewolucje'' w Tomaszowie Mazowieckim! Gorące carpaccio, słodki krem i rozgotowany makaron

Kuchenne rewolucje 31: Degustacja w restauracji "Toscania" cz. 1
W Tomaszowie Mazowieckim czekała na Magdę Gessler prawdziwa kulinarna niespodzianka. Już pierwsze dania ujawniły, że włoskie smaki są tu bardziej teorią niż praktyką – od przesadnie słodkich kremów po gorące carpaccio, które poważnie zaskoczyło restauratorkę. Podczas degustacji Magda nie szczędziła uwag ani krytyki, pokazując, że w tej kuchni każde drobne potknięcie może oznaczać ogromny problem dla restauracji.
Kluczowe fakty:
  • ''Kuchenne rewolucje" w Tomaszowie Mazowieckim. Degustacja w 9. odcinku 31. sezonu
  • "Kuchenne rewolucje". Kiedy następny odcinek programu?

Fragment programu "Kuchenne rewolucje" zobaczysz na górze strony.

"Kuchenne rewolucje 31" odc. 9. Co wydarzyło się podczas degustacji Magdy Gessler w Tomaszowie Mazowieckim?

251027_Kuchenne_Rewolucje_31_odc_9_WWW_Sub_03
Kuchenne rewolucje 31: Degustacja w restauracji "Toscania" cz. 2

Już od pierwszych chwil rewolucji Magda Gessler zauważyła coś niepokojącego. Dekoracja restauracji ''Toscania'' w Tomaszowie Mazowieckim bardziej przypominała Prowansję niż Toskanię, co natychmiast wzbudziło jej czujność. Właściciel zapewniał, że serwowane dania mają być ''smakami Toskanii i nie tylko'', ale to nie wystarczyło, by przekonać znaną restauratorkę.

Pierwszym daniem degustacji było carpaccio z polędwicy wołowej. Magda od razu zauważyła poważne problemy:

Tego oleju truflowego, to jest kilogramy, co? Proszę o pieprz, sól, ocet balsamiczny! [...] Dlaczego ten talerz jest taki gorący?! Carpaccio na ciepło? Ciężko się to je [...] To jest groźne dla zdrowia!
- skomentowała Magda Gessler

Kolejnym daniem była bruschetta, przy której Magda poprosiła o oliwę z oliwek...

To nie jest oliwa z oliwek! To śmierdzi!
- skomentowała Magda Gessler

Potem przyszedł czas na krem z pomidorów, który Magda określiła jednym słowem: ''słodki''. Następnie spróbowała piersi z kaczki – tutaj przyznała, że ''pachnie dobrze'', choć kolejne danie, sałatka z grillowaną wołowiną, okazało się rozczarowaniem...

Na zakończenie degustacji Magda dostała papardelle ze szpinakiem. ''Rozgotowany makaron z sosem bez smaku! Szkoda'' – podsumowała, wyraźnie rozczarowana.

W reakcji na całą degustację Magda wezwała szefa kuchni i jasno podkreśliła wagę problemu:

Te wszystkie drobne błędy są dużymi błędami dla restauracji i świadczą o jej sukcesie lub nie...
- podsumowała Magda Gessler

Degustacja w tej restauracji ujawniła fundamentalne problemy kuchni – od nieznajomości klasycznych smaków Toskanii, przez przesadne użycie składników, po nieodpowiednią temperaturę podawania dań. Magda Gessler od samego początku jasno pokazała, że jeśli restauracja chce przetrwać, potrzebne są gruntowne zmiany w kuchni, w sposobie myślenia o smaku i w podejściu do gości.

"Kuchenne rewolucje". Kiedy następny odcinek programu?

Jeśli chcecie zobaczyć więcej kulinarnych metamorfoz i niezwykłych historii restauracji, nie przegapcie kolejnego odcinka "Kuchennych rewolucji"! Premiera już 6 listopada o godzinie 21:35 w TVN. Program będzie także dostępny na platformie streamingowej – w serwisie Player.pl. Zobaczcie, jak Magda Gessler pomaga kolejnym restauratorom w walce o lepszą przyszłość ich lokali!