"Kuchenne rewolucje" od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Magda Gessler ma na koncie coraz więcej sukcesów restauracyjnych, jednak o dalszym losie lokali i tak decyduję właściciele. W 6. odcinku 22. sezonu "Kuchennych rewolucji" restauratorka odwiedziła warszawską Pragę. To tutaj zlokalizowana była restauracja Na Okrągło, prowadzona przez trzech przyjaciół. Czy wciąż istnieje?
- Jak przebiegły rewolucje w restauracji Na Okrągło w Warszawie?
- "Kuchenne rewolucje" w Warszawie. Czy Caponata Siciliana wciąż istnieje?
Jak przebiegły "Kuchenne rewolucje" w Warszawie w restauracji Na Okrągło w Warszawie?
Magda Gessler już kilkukrotnie przybywała do stolicy, by na swoim własnym gastronomicznym podwórku pomóc chylącym się ku upadkowi lokalom. Właścicielami kolejnej restauracji, którzy w 22. sezonie "Kuchennych rewolucji" zwrócili się do restauratorki, byli trzej przyjaciele: Tomasz, Łukasz i Michał. Z tej trójki tylko ostatni z panów miał doświadczenie w gastronomii, przez kilka lat był kucharzem i w polskiej, i we włoskiej restauracji. Zielony w branży Łukasz został pizzermanem, a Tomasz zajął się finansami. Niestety pomimo starań, serwowane przez nich burgery, pizze czy pasty nie znalazły swojego miejsca w sercach lokalnych mieszkańców. A co najgorsze, właściciele musieli zmierzyć się z rosnącymi długami.
Na apel o pomoc odpowiedziała Magda Gessler. Przybyła na degustację i już po pierwszym przeglądzie podanego przez kelnerkę menu nie była zadowolona.
"Czyli Na Okrągło, czyli jesteśmy przekonani, że na pewno będzie pizza, bo przecież, jaki mamy inny pomysł na życie w Polsce, jeżeli nie pizza" - skomentowała prowadząca.
Pizzy faktycznie w menu sporo, jednak to nie było jedyne danie, które mogła zaoferować kelnerka. Jedzenie zamówione, wino, choć średniej jakości, podane. Czas na... oczekiwanie!
"Żadnego chlebka, żadnego masła. O suchym pysku siedzisz i pijesz. Zupełnie jak w spelunie" - dodała Magda Gessler.
W końcu dania podano! Szybko okazało się, że jedzenie w restauracji Na Okrągło jest... słodkie. I z pewnością Magda Gessler nie pomyliła lokali i nie zawędrowała do cukierni.
"Mi już jest niedobrze od tego jedzenia" - podsumowała Magda Gessler.
"Kuchenne rewolucje 22" odc. 6. Problemy zdrowotne jednego z właścicieli doprowadzą go do śmierci!
Po wybitnie słodkim posiłku czas na coś wytrawnego. Krupnik i sztukę mięsa Magda Gessler spożywała w trakcie rozmowy z właścicielami. Od razu zwróciła uwagę na otyłość jednego z nich. Tomasz zdaje sobie sprawę z tego, z czym się mierzy. Magda Gessler nie owijała w bawełnę.
"Chciałabym, żebyś ty przeżył następne 10 lat. W takim stanie — kiepsko to widzę" - wyrokowała restauratorka.
Tomasz nie ukrywał, że w ostatnich latach się poddał. Przede wszystkim przez problemy związane z restauracją. Jak przebiegła inspekcja czystości? Magda Gessler stwierdziła, że panowie mają problem ze sprzątaniem na bieżąco.
"Kuchenne rewolucje" w Warszawie. Czy Caponata Siciliana wciąż istnieje?
Czas na ogłoszenie rewolucji. Skoro kucharz uwielbiał wszędzie dodawać cukier, a ewidentnie włoskie dania były bliskie im sercu, Magda Gessler zdecydowała, że od teraz w restauracji rządzić miała sycylijska kuchnia! Od teraz lokal będzie nosił nazwę Caponata Siciliana.
Kolacja jak zwykle udana, a powrót? Niektóre dania były smaczne, inne — nie. W ostatecznym rozrachunku Magda Gessler była średnio zadowolona z tego, co zastała. A czy Caponata Siciliana wciąż istnieje? Niestety nie, restauracja nie przetrwała. Warto dodać, że dokładny adres mieszczącej się w Warszawie restauracji Ristorante Caponata Siciliana to Aleja Stanów Zjednoczonych 32. Zgodnie z informacjami, które można znaleźć w sieci, w tym miejscu znajduje się aktualnie inny lokal, a po knajpie z "Kuchennych rewolucji" nie ma śladu.
SPRAWDŹ: Kuchenne Rewolucje: Caponata Siciliana tętni życiem. To kawałek Sycylii na warszawskiej Pradze!
Autor: Dominika Kowalewska
Źródło zdjęcia głównego: Max