Kuchenne rewolucje to polski program rozrywkowy, emitowany od 2010 roku w telewizji TVN, gdzie oglądany jest średnio przez 2 miliony Polaków. Prowadzi go niezwykle charyzmatyczna i zabójczo skuteczna ikona polskiej gastronomii — Magda Gessler.
Prowadząca Kuchenne rewolucje – Magda Gessler
Królowa polskiej kuchni gotowaniem zajmuje się już od lat osiemdziesiątych. Jest postacią niezwykle wyrazistą, bezkompromisową i szczerą, czasami, aż do bólu. Jej kucharski kunszt docenili m.in. eksperci kulinarni, hiszpańscy dygnitarze, członkowie hiszpańskiego dworu królewskiego i wielkie sławy światowego show-biznesu.
Zasady Kuchennych rewolucji
Do programu Kuchenne rewolucje zgłaszają się, zmagający się z poważnymi problemami, właściciele restauracji z całego kraju. Wielu z nich jest już na granicy wytrzymałości, a ich biznesy ocierają się o bankructwo. Wybitna restauratorka już od lat przemierza cały kraj, wykuwając nowe oblicze kuchni polskiej, a jej wiedzy i doświadczeniu zaufały miliony ludzi. Misją Magdy Gessler jest ratowanie upadających lokali i sprawienie, że będzie smacznie – jak u mamy.
W każdym odcinku Magda Gessler odwiedza jedną restaurację i w ciągu czterech dni funduje rewolucję nie tylko w garach, ale i w głowach restauratorów. Pierwszego dnia odwiedza restaurację, przygląda się jej funkcjonowaniu, kosztuje dań z menu i analizuje sytuację. Kolejnego dnia wraca, by podzielić się z właścicielami i pracownikami swoimi spostrzeżeniami i zaproponować im metody, które rozwiążą ich problemy.
Organizuje wielkie porządki, sugeruje zatrudnienie dodatkowych osób do pracy oraz wprowadza zmiany w menu i wystroju wnętrz. W czasie, gdy restauracja przechodzi gruntowną metamorfozę, Magda Gessler nadzoruje kampanię reklamową odmienionej restauracji. Cztery dni ciężkiej pracy wieńczy uroczysta kolacja, na którą zapraszani są, smacznym poczęstunkiem, okoliczni mieszkańcy.
Jak mawia sama gwiazda, wprowadzane przez nią zmiany ukierunkowują, dają narzędzia do lepszej pracy i smacznej kuchni. Jednak to tylko dzięki ciężkiej pracy, otwarciu głów i serc właścicieli oraz pracowników włożonych w gastronomię, restauracje po kuchennych rewolucjach mają szansę na sukces.
Po kilku tygodniach od wprowadzenia zmian niestrudzona specjalistka ponownie odwiedza restaurację, by sprawdzić, jak radzą sobie jej właściciele. Czy utrzymują oni jakość, jaką zostawiła w dniu swojego wyjazdu? Czy da im swoją rekomendację? Tego wszystkiego dowiesz się, oglądając odcinki programu.
Autor: Aleksandra Wolniewicz