Czy Michele Moran majakąś radę dla młodych kucharzy, którzy marzą o wielkiej karierze kulinarnej?
Wiesz, dla każdego kucharza, nie tylko marzącego o wielkiej karierze kulinarnej, myślę, że ważne jest zaangażowanie. Trzeba kochać pracę, bo to jest ciężka praca. A trzeba kochać ludzi. Bo nie zapomnijmy jednej rzeczy, co przygotujemy, to nie my jemy, tylko ktoś to je. Trzeba kochać tych ludzi, żeby gotować to jak najlepiej
A jakie cechy powinna mieć osoba chcąca zostać MasterChefem? Po 12. edycjach programu wiemy, że nie wystarczy wyłącznie miłość do gotowania. Zdaniem Michela przyszły MasterChef powinien być odważny i kreatywny. W kuchni przyda się też dobry smak.
I żeby był sobą. Kucharz w kuchni jest sobą
Michele Moran o zmianie w poziomie umiejętności uczestników na przestrzeni lat
Tak, powiem prawdę, tak. Często te pierwsze odcinki, pierwsze gotowanie, to nie było aż takie dobre, aż takie ciekawe. A tutaj myślę, że mają bardzo dużo umiejętności, albo się przygotowali, nie wiem, mają talent, kto wie. Jest zmiana całkowita i to dobrze, bo dostaniemy taki nowy power, nowa energia właśnie.
Ta edycja będzie się różnić od pozostałych już w pierwszym odcinku. Poznamy 22 kucharzy amatorów, ale tylko część z nich otrzyma fartuch z imieniem, gwarantujący udział w dalszej części programu. Wśród potraw, z którymi zmierzą się zawodnicy w tej edycji znajdą się: tatar, francuskie zupy, karpatka, suflet na słono, crêpes suzette z lodami, asiette, czy kaszanka. Uczestnicy zawalczą też w czteroosobowej sztafecie, podając polędwicę z dorsza na purée z topinamburu, sos piccata i cumble ziołowe. Wyzwaniem okaże się również odtworzenie dania, które smakować będą mogli wcześniej jedynie po ciemku.
Za nami nagrania do dwóch odcinków. Jakie są pierwsze odczucia?
To całkowicie inny MasterChef, nowy Masterchef i nie tylko odnoszę to do nowego jurora, ale konkurencji, gotowania, uczestników, wszystko. Ja się urodziłem od nowa w Masterchefie, poważnie.
Inne programy, w których wystąpił Michel Moran
Michel Moran znany jest również z programu „Doradca smaku”, gdzie wielbiciele dobrej kuchni mogli obejrzeć pracę sławnego kucharza i zaczerpnąć inspiracji dla swoich kuchennych wyczynów. Oprócz tego występował również w programie „Kolekcja smaków”, w którego czasie zapraszał na kolację różne osobistości ze świata sportu, filmu czy telewizji. Michel był również jurorem w "MasterChef Junior" oraz "MasterChef Nastolatki".
- Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna! Przepis na ulubiony azjatycki sos Tomka Jakubiaka! Jeden składnik podbija smak!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN