- Jakie zadanie czekało na uczestników w drugiej konkurencji
- Idealne ciasto na pierogi Magdy Gessler
- Kiedy i gdzie oglądać program "MasterChef"
"MasterChef 14", odc. 9. Pierogowa uczta Magdy Gessler w MasterChefie
W drugiej części dziewiątego odcinka atmosfera w kuchni nabrała domowego ciepła. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować pierogi z dowolnym farszem, łącząc tradycję z nowoczesnością i własnym kulinarnym stylem. Kluczem do dobrych pierogów jest ciasto które przyjemnie okala farsz. Magda Gessler podzieliła się przepisem na idealne ciasto, które jest elastyczne, nie pęka i miękko otula nadzienie.
Składniki:
- mąka pszenna typ 500
- sól morska, najlepiej gruboziarnista
- ciepła woda
Sposób przygotowania:
- Podgrzej miskę. Szklaną lub glinianą wstaw do pieca, by nabrała ciepła.
- Przesiej mąkę i uformuj z niej wulkan. Do środka wsyp sól.
- Wlej dobrze ciepłą wodę (nigdy wrzątek!) – tyle, ile potrzeba, by ciasto zaczęło się łączyć.
- Mieszaj i zagniataj aż masa stanie się elastyczna, ale nie za miękka.
- Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, dosyp odrobinę mąki.
- Gdy uzyskasz gładką konsystencję, przykryj je gorącą miską i nie dotykaj, dopóki ta nie wystygnie.
- Po „odpoczynku” sprawdź ciasto – jeśli po naciśnięciu nie wraca, jest gotowe do wałkowania.
„Ciasto jest gładkie jak czaszka Gomułki!”zażartowała Magda Gessler
Dziewiąty odcinek „MasterChefa” pokazał, że nawet najprostsze danie - jak pierogi, może być prawdziwą sztuką. Te najlepsze zaczynają się od prostego ale dobrze zrobionego ciasta, które pozwala docenić smak i aromat nadzienia.
STWÓRZ SOS BUERRE BLANC Z PRZEMKIEM KLIMĄ
"MasterChef 14" – kiedy i gdzie oglądać nowy odcinek?"
Nowy odcinek "MasterChef 14" zobaczymy już w najbliższą niedzielę o godzinie 19:45 w TVN. Dla tych, którzy nie mogą czekać – w serwisie Player dostępna będzie wersja EXTRA z dodatkowymi materiałami. Warto zarezerwować sobie wieczór, bo emocji nie zabraknie.