Przepis Martyny Niemiec na sałatkę z kaczką. Znamy tajne składniki!

martyna niemiec
59MCHF_MARTYNAsalatka kaczka
Martyna Niemiec, zwyciężczyni programu Masterchef Nastolatki, zaprezentowała uczestnikom 5. odcinka swój autorski przepis na sałatkę z kaczką. Zobaczcie, jak łatwo można przygotować to danie.

Martyna Niemiec, autorka książki ''Smacznego ziomy'' i zwyciężczyni programu ''Masterchef Nastolatki'', była gościem specjalnym 5. odcinka Masterchefa. Oprócz oceny zmagań zawodników, Martyna przedstawiła także autorski przepis na sałatkę z kaczką. Zobaczcie, jak łatwo można przyrządzić to przepyszne danie.

Sałatka z kaczką - składniki

  • roszponka
  • burak - ugotowany i pokrojony w kostkę
  • mandarynka - pokrojona w plasterki
  • jeżyny
  • ser kozi
  • orzeszki pini
  • szalotka
  • natka pietruszki
  • kolendra
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • papryczka chili
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • sok z limonki
  • pierś z kaczki
  • olej rzepakowy
  • cytryna
  • czosnek
  • masło
  • cykoria fioletowa
  • kiełki rzodkiewki
  • sos balsamiczny

Sałatka z kaczką - przygotowanie

Ułóż na talerzu roszponkę, następnie połóż tam pokrojonego buraka i pokrojoną w plastry mandarynkę. Następnie dodaj na talerz jeżyny, rozdrobniony kozi ser i orzeszki pini.

W osobnej misce należy wymieszać posiekaną szalotkę, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę i polać to oliwą z oliwek. Następnie dodajemy miód i posiekaną papryczkę chili i doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym i zalewamy sokiem z limonki. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, aby stworzyć z tego wyjątkowy sos.

Pierś z kaczki układamy od strony skóry na patelnie, na której znajduje się olej rzepakowy i dodajemy plasterki cytryny oraz posiekany czosnek. Aby pierś kaczki miała złoty kolor, polewamy ją co jakiś czas masłem. Gdy pierś będzie gotowa, kroimy ją w plasterki, układamy na sałatce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

To wszystko! Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości