Martyna Niemiec, autorka książki ''Smacznego ziomy'' i zwyciężczyni programu ''Masterchef Nastolatki'', była gościem specjalnym 5. odcinka Masterchefa. Oprócz oceny zmagań zawodników, Martyna przedstawiła także autorski przepis na sałatkę z kaczką. Zobaczcie, jak łatwo można przyrządzić to przepyszne danie.
Sałatka z kaczką - składniki
- roszponka
- burak - ugotowany i pokrojony w kostkę
- mandarynka - pokrojona w plasterki
- jeżyny
- ser kozi
- orzeszki pini
- szalotka
- natka pietruszki
- kolendra
- oliwa z oliwek
- miód
- papryczka chili
- sól
- pieprz cytrynowy
- sok z limonki
- pierś z kaczki
- olej rzepakowy
- cytryna
- czosnek
- masło
- cykoria fioletowa
- kiełki rzodkiewki
- sos balsamiczny
Sałatka z kaczką - przygotowanie
Ułóż na talerzu roszponkę, następnie połóż tam pokrojonego buraka i pokrojoną w plastry mandarynkę. Następnie dodaj na talerz jeżyny, rozdrobniony kozi ser i orzeszki pini.
W osobnej misce należy wymieszać posiekaną szalotkę, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę i polać to oliwą z oliwek. Następnie dodajemy miód i posiekaną papryczkę chili i doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym i zalewamy sokiem z limonki. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, aby stworzyć z tego wyjątkowy sos.
Pierś z kaczki układamy od strony skóry na patelnie, na której znajduje się olej rzepakowy i dodajemy plasterki cytryny oraz posiekany czosnek. Aby pierś kaczki miała złoty kolor, polewamy ją co jakiś czas masłem. Gdy pierś będzie gotowa, kroimy ją w plasterki, układamy na sałatce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
To wszystko! Smacznego!
- Masterchef - kłótnia o ośmiornicę. ''Zignorowała zasady, to będzie w montażu!''
- Rafał Suchożerbski: Ulubiony Seler Martyny z Cukinią, Pisto, Sosem Romesco, Prażonym Wędzonym Tofu i Nasturcją
Autor: Dominik Pajewski
Źródło zdjęcia głównego: Materiały prasowe