Zobacz genialne propozycje Magdy Gessler! Przepisy na puree i mole meksykańskie zachwycają! 

Magda Gessler
Magda Gessler
Magda Gessler podzieliła się z widzami pierwszego odcinka Mastrechefa swoimi dwoma przepisami. Zobacz jak zrobić idealne puree i nietypowe danie z czekolady.
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować przepyszne pure i mole meksykańskie
250904_masterchef_odc1_12
250904_masterchef_odc1_12

Poznaj przepis na Mole blond 

Składniki

  • 3–4 papryki (oczyszczone z pestek)
  • garść orzechów
  • 2 pomidory
  • 1 jabłko
  • kilka suszonych moreli
  • kawałek dojrzałego mango
  • 1 łyżeczka kakao
  • kostka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: kumin, cynamon, kolendra (świeża, drobno posiekana)

Przygotowanie

  • Papryki oczyść z pestek (bo to one są najbardziej ostre), a następnie upraż na suchej patelni, aż lekko się przypieką.
  • Przełóż papryki do moździerza i utrzyj na gładką pastę.
  • Dodaj orzechy i rozetrzyj razem – mocno uderzaj tłuczkiem, żeby puściły olej.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie rozgnieć – to będzie baza emulsyjna sosu.
  • Dodaj jabłko, suszone morele i mango, wszystko drobno pokrój i połącz w moździerzu.
  • Dosyp cukier, wsyp kakao i dorzuć kawałek czekolady – dzięki temu sos nabierze charakterystycznego, czekoladowego smaku.
  • Dopraw całość kuminem, cynamonem i świeżą kolendrą.
  • Ucieraj i mieszaj do uzyskania gładkiej, aromatycznej masy.
  • Gotowe mole blond możesz podawać z kurczakiem, cielęciną lub innym mięsem – albo jako mocny, wyrazisty sos do ryżu.

Bez czego nie może się obyć niemal każdy obiad? Bez ziemniaków! Jak stworzyć z nich propozycję, która każdemu przypadnie do gustu? Zobacz przepis na puree, które odmieni twoje spojrzenie na popularne warzywo.

250904_masterchef_odc1_18
250904_masterchef_odc1_18

Poznaj przepis na wyjątkowe puree wg. Magdy Gessler

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych)
  • odrobina wody z gotowania ziemniaków
  • ½ pęczka świeżego kopru
  • 2–3 łyżki masła
  • 250 ml (¼ litra) śmietanki 30%
  • 1 łyżka tartego chrzanu (doprawionego)
  • kawałek świeżego korzenia chrzanu (opcjonalnie, do starcia)
  • sól do smaku

Przygotowanie

  • Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie odcedź, zostawiając w garnku odrobinę wody.
  • Postaw garnek z ziemniakami z powrotem na bardzo mały ogień.
  • Dodaj pół pęczka posiekanego kopru – klasyczne połączenie z ziemniakami.
  • Wrzuć masło, wlej śmietankę i dodaj tarty chrzan (oraz świeżo starty, jeśli lubisz ostrzejszy smak).
  • Ubijać tłuczkiem lub trzepaczką, aż całość zmieni się w gładką, aksamitną emulsję.
  • Efekt? Czysta rozkosz – kremowe ziemniaki o wyrazistym smaku, idealne jako dodatek do obiadu.

Zobacz wszystkie przepisy z programu MasterChef!