Przepis na francuską zupę cebulową od Michela Morana

ZUPA
241003_Masterchef_13_odc_6_Sub_07,00
Zupa cebulowa to wbrew pozorom trudne danie do przygotowania, które trzeba robić z dużą uwagą. Mamy dla was specjalny przepis, który przygotował Michel Moran, dzięki któremu wasza zupa wyjdzie wręcz idealnie.

Zupa cebulowa uchodzi za proste danie, co jest błędnym myśleniem, ponieważ by ją dobrze zrobić, potrzeba odpowiednich proporcji składników. Specjalnie dla was, Michel Moran przygotował swój autorski przepis, dzięki któremu zupa cebulowa wyjdzie idealnie.

Zupa cebulowa - przepis od Michela Morana - składniki

  • 1 kg cebuli 150 ml białego wina 600 ml bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser comte lub gruyère olej

MasterChef: specjalny przepis na zupę cebulową od Michela Morana - przygotowanie

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na duży rondel nalej oleju, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu.

Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli, bo będzie gorzka!

W międzyczasie możesz pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180°C. Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.

Przelej zupę do kokilki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę pod grillem, aby ser się stopił.

To wszystko! Teraz możesz podać zupę gościom i delektować się smakiem :)

podziel się:

Pozostałe wiadomości