Zupa cebulowa uchodzi za proste danie, co jest błędnym myśleniem, ponieważ by ją dobrze zrobić, potrzeba odpowiednich proporcji składników. Specjalnie dla was, Michel Moran przygotował swój autorski przepis, dzięki któremu zupa cebulowa wyjdzie idealnie.
Zupa cebulowa - przepis od Michela Morana - składniki
- 1 kg cebuli 150 ml białego wina 600 ml bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser comte lub gruyère olej
MasterChef: specjalny przepis na zupę cebulową od Michela Morana - przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na duży rondel nalej oleju, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu.
Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli, bo będzie gorzka!
W międzyczasie możesz pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180°C. Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.
Przelej zupę do kokilki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę pod grillem, aby ser się stopił.
To wszystko! Teraz możesz podać zupę gościom i delektować się smakiem :)
- Barbara Tomkowiak: Tatar Wołowy z Chipsami z Fioletowego Ziemniaka
- Zupa curry - wyjątkowy przepis Martyny Niemiec z 5. odcinka MasterChefa
Autor: Dominik Pajewski
Źródło zdjęcia głównego: Materiały prasowe