W 5. odcinku Masterchefa nie mogło zabraknąć niespodzianek, a jedną z nich była obecność zwyciężczyni ''Masterchef Nastolatki'' - Martyny Niemiec. Autorka książki ''Smacznego ziomy'', przygotowała dla uczestników zadanie, związane z jej ulubioną zupą curry. No właśnie, a jak ją przygotować? Mamy dla Was przepis na to pyszne danie!
Zupa curry z 5. odcinka Masterchefa - przepis Martyny Niemiec - receptura
- starta marchew
- korzeń pietruszki
- liście kafiru
- papryka zielona
- papryka czerwona
- papryka żółta
- papryczka chili
- papryczka jalapeno
- ciecierzyca
- kukurydza
- czarna fasola
- pierś z kurczaka podsmażona na oleju rzepakowym
- czerwona cebula
- cebula dymka
- por
- seler naciowy
- posiekana cukinia
- pieczarki
- czosnek
- trawa cytrynowa
- kolendra
- papryka wędzona
- koncentrat pomidorowy
- pasta curry (czerwona)
- pasta Harrisa
- kmin rzymski
- kurkuma
- cukier
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- śmietanka 30%
- mleczko kokosowe
- mąka pszenna
Zupa curry - przepis od Martyny Niemiec - przygotowanie
Zupa curry według Martyny to aż 35 składników, jednak przygotowanie jest dosyć proste. Do garnka należy wlać około 2,5 litra wody i dodawać składniki po kolei, tak jak wypisaliśmy wyżej.
Najważniejsze jest to, aby podczas całego procesu, co jakiś czas mieszać zawartość garnka. Dzięki temu, nasza zupa powinna wyjść dobra i lekko pikantna.
To wszystko! Życzymy smacznego!
Masterchef - kłótnia o ośmiornicę. ''Zignorowała zasady, to będzie w montażu!''
Autor: Dominik Pajewski
Źródło zdjęcia głównego: Materiały prasowe