MasterChef. W pierwszej konkurencji liczy się tempo i pomysł
Dotąd jurorzy rozdawali 14 fartuchów, ale w 13. edycji złamią tę regułę. W pierwszym odcinku poznamy 22 kucharzy amatorów, ale tylko część z nich otrzyma fartuch z imieniem, gwarantujący udział w dalszej części programu.. Co ciekawe, to sami uczestnicy zdecydują, w której z czterech konkurencji chcą sprawdzić swoje umiejętności. Do wyboru będą: szybkość, kreatywność, klasyka oraz wyczucie smaku. Kto wykaże się wyjątkowym talentem? A kto odpadnie w tej zaciętej walce?
Pierwsze zadanie jest dla odważnych. Dostajecie 20 minut, żeby wykonać coś wyjątkowego. Spiżarnia będzie otwarta 3 minuty
Już wielokrotnie mogliśmy się przekonać, że gotowanie pod presją czasu bywa bardzo trudne. Tutaj nie ma miejsca na błąd i pełną improwizację. Magda Gessler podkreśliła, że wyjątkowa potrawa może być zarazem prosta, co było jasną wskazówką, żeby uczestnicy przesadnie nie kombinowali. Ze spiżarni wybiegali z koszykami pełnymi produktów, co zaniepokoiło jurorów. W tak krótkim czasie nie da się przygotować dania wieloskładnikowego. Czy zbyt duże ambicje zgubią kandydatów do fartucha MasterChefa? Co się da stworzyć w 20 minut?
Oglądajcie 1. odcinek programu już w niedzielę o 19:30 w TVN.
MasterChef. Goście tej edycji
Do studia gościnnie powróci Michał Korkosz „Rozkoszny”. Pod jego okiem pretendenci do tytułu MasterChefa przygotują idealną bezę. Dodatkowo, wykorzystując żółtka z poprzedniej konkurencji, uczestnicy podadzą sos berneński. W kuchni pojawi się też Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu.
Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.
Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu.
Premiera 1. odcinka już 1 września o 19:30 w TVN.
- Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna! Przepis na ulubiony azjatycki sos Tomka Jakubiaka! Jeden składnik podbija smak!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN