Jak przebiegała kolacja w Zamościu? Było wyjątkowo pysznie. Regionalne smaki zadowoliły podniebienia gości.
"Jak trzeba być głodnym, żeby to zjeść?" Magda Gessler testuje kartę w Zamościu.
Zobaczcie odcinek już w czwartek o 21:30!
Ta karczma nie grzeszy czystością. Premiera już dzisiaj 21:30!
Chociaż Darek prowadzi karczmę razem z żoną Dorotą, podział obowiązków jest jasno określony. Kobieta gotuje na kuchni, a mężczyzna zarządza całością mając w każdej sprawie ostatnie, decydujące słowo. Nawet w menu znajdują się dania wymyślone przez właściciela, jak np. placek karczmarza, czyli placek ziemniaczany a la pizza. W karcie królują też potrawy regionalne jak np. pierogi doprawione mięta, flaczki Zamoyskie i pieczona kaczka, którą Karczma reklamuje się już od frontu.
Zamość zwany perłą renesansu to jedno z najpiękniejszych miast wschodniej Polski, wpisane na listę zabytków UNESCO. Miejscowość została założona w XVI wieku przez kanclerza i hetmana Jana Zamoyskiego i była stolicą Ordynacji Zamojskiej, zarządzanej oczywiście przez Ordynata.
Do historii miasta nawiązuje nazwa Karczmy „Ordynat” wybudowanej przez Darka w Wielączy pod Zamościem. Mężczyzna od lat zajmował się gastronomią, ale marzyło mu się „coś większego”. Kiedy parę kilometrów od Zamościa wypatrzył piękna działkę przy samej drodze na Szczebrzeszyn, zakochał się w tym miejscu. Niedługo później kupił działkę i wybudował karczmę. Drewniane wnętrze urządził według swojego gustu, a na ścianach zawisły szable i inne elementy nawiązujące do historii.
Chociaż Darek prowadzi karczmę razem z żoną Dorotą, podział obowiązków jest jasno określny. Kobieta gotuje na kuchni, a mężczyzna zarządza całością mając w każdej sprawie ostatnie, decydujące słowo. Nawet w menu znajdują się dania wymyślone przez właściciela, jak np. placek karczmarza, czyli placek ziemniaczany a la pizza. W karcie królują też potrawy regionalne jak np. pierogi doprawione mięta, flaczki Zamoyskie i pieczona kaczka, którą Karczma reklamuje się już od frontu.
Chociaż „Ordynat” został wybudowany przy ruchliwej drodze, to z jakiś powodów brakuje w nim ludzi. Nerwową atmosferę odczuwają pracownice, ale nikt nie wie, jak zmienić sytuację. Jedynym ratunkiem jest Magda Gessler.
W centrum Torunia, w pobliżu Starego Miasta mieści się niewielki bar „Masala Twist” z kuchnią indyjską i tajską. Właścicielami są rodowici Nepalczycy: Prajwal i Ram. Prajwal przyjechał do Warszawy na studia i zaczął pracować jako kucharz w jednej z renomowanych restauracji indyjskich. Gotowanie stało się jego zawodem, który polubił.
Świecące potrawy w Toruniu wywołały wielkie zdziwienie na twarzy pani Magdy. "Masala Twist" ma ogromne niedociągnięcia, jeśli chodzi o kulinarny warsztat. Czy to specjalne "naginanie" oryginalnych przepisów z Indii pod polskie oczekiwania? Czy to ma szansę powodzenia na dłuższą metę? Zobacz fragment "Kuchennych rewolucji" z Torunia!
"Nie ma takiego jedzenia, które ma taki kolor!" Kucharze z toruńskiego lokalu "Masala Twist" mocno przesadzają. Do swoich dań, które nie są niesmaczne, dodają zastraszające ilości sztucznych barwników. Magda Gessler ma ręce pełne roboty - jak ich tego oduczyć? Tylko terapią szokową!
"Masz konkurencję i to poważną!" - Magda Gessler w szoku. W Toruniu "Masala Twist" nie grzeszy czystością. Wszystko jest upaprane w tłuszczu. Co na to wszystko nasza nieustraszona restauratorka? Zobaczcie fragment "Kuchennych rewolucji"!
Magda Gessler stawia ultimatum ekipie z Torunia. Indyjska restauracja nie należała do najczystszych. Spalone deski, niedomyte ściany, tłuste garnki. "To klasyfikuje się do tego, żeby to zamknąć!" - podsumuje Magda Gessler!
Magda Gessler wzięła się za pracę pełną parą. Kucharzy w Toruniu musiała oduczyć stosowania sztucznych barwników. Zmieniła diametralnie również wnętrze, które od teraz mieni się kolorami, jak w czasie różnych festiwalów w Indiach. Zobacz fragment "Kuchennych rewolucji" w Toruniu.
"Żar Tandoori" ma szansę stać się hitem Torunia, jeśli będzie uczciwie i rzetelnie prowadzony. Magda Gessler postawiła na prawdziwy piec tandoori i otwartą kuchnię. Wszystko po to, by właścicieli na oku mieli goście. Bo to właśnie kucharze mieli problem z czystością. Zobaczcie fragment "Kuchennych rewolucji" z Torunia.
"Żar Tandoori bardzo smaczne. Ale żeby tu było dużo gości, muszą ograniczyć ilość cukru" - podsumuje Magda Gessler sytuację w Toruniu. Zobacz fragment "Kuchennych rewolucji" z serca ziemi toruńskiej.
Magda Gessler w Toruniu odwiedziła indyjską restaurację. "Masala Twist" zaskoczyła znaną restauratorkę, ponieważ było tam okropnie brudno. Czy prowadząca "Kuchenne rewolucje" znajdzie sposób by im pomóc?
W Toruniu wszystko jest nie tak. Dramatycznie wielki brud na kuchni, właściciele, którym brakuje sił i zapału do pracy oraz kelnerka, która zdaje się tym wszystkim nieformalnie zarządzać. O co tak naprawdę chodzi w tej restauracji? Zobacz przedpremierowy fragment "Kuchennych rewolucji" z Torunia!
W Toruniu Magda Gessler pozna wszystkie barwy Indii. Tamtejsza kuchnia niestety będzie jednak mocno oszukana. Ilość barwników i ulepszaczy będzie zastraszająca! "To miejsce klasyfikuje się do tego, żeby je zamknąć" - powie znana restauratorka, gdy zobaczy brud na kuchni. Zobacz przedpremierowy fragment "Kuchennych rewolucji".
W Toruniu kuchnia indyjska będzie nieco... oszukana. Kucharze będą dodawali wiele barwników i ulepszaczy smaku. Co na to Magda Gessler? Przekonacie się już w czwartek, 29 listopada, jak zwykle o godz. 21:30 na antenie TVN! Bądźcie z nami. #besos ;)
Tak udanej i smacznej rewolucji nic nie zapowiadało. Wszystko przez to, że początkowa degustacja dań przez Magdę Gessler szalenie ją zwiodła. Restauratorka obawiała się, że nie będzie miała komu z młodych kucharzy przekazać swojej wiedzy. Na szczęście wyszło inaczej - sami zobaczcie!
Lawina pozytywnych słów od Magdy Gessler. Po powrocie zakochała się w kwidzyńskiej kuchni. Wszystko smakowało tak, jak wypada. Rewolucyjny sukces mocno zmotywował także samą Alinę - właścicielkę bistro "Soczyste Pieczyste". Zobaczcie finałowy fragment "Kuchennych rewolucji" prosto z Kwidzyna! Tam rosół doprawiają szafranem. A Magda Gessler podpisuje się pod tą rewolucją - dosłownie, bo na ścianie! ;)
Zmiana wnętrza lokalu w Kwidzynie pociągnęła za sobą zmianę w głowach załogi. Nowe przepisy pochłonęły ich do reszty. W końcu kucharze z bistro "Soczyste pieczyste" musieli nauczyć się absolutnych podstaw gotowania zaledwie w 4 dni. Zobacz finałowy fragment "Kuchennych rewolucji" prosto z Kwidzyna.
Gdy na pokładzie nie ma prawdziwego szefa, ekipa sama się nie poprowadzi. Zajęcia z lalkarstwa pokazały załodze bistro "Szafran", że współpraca to podstawa. Zwłaszcza na kuchni. Sposoby Magdy Gessler, mimo że niekiedy bardzo nieoczywiste i wręcz kontrowersyjne, często znajdują szczęśliwe zakończenie. A wszystko w postaci oczywiście smacznych potraw.
"To jest wszystko brudne!" - powie Magda Gessler, gdy tam wejdzie. Czy naprawdę po tylu latach "Kuchennych rewolucji" w Polsce, nadwiślańscy restauratorzy nie wiedzą, jak utrzymać porządek w lokalu? Zobaczcie inspekcję w kwidzyńskim bistro "Szafran".
Restauratorka prowadząca restaurację o nazwie "Szafran", prawdziwego szafranu nie widziała nigdy. Co więcej, nie nawet do czego można go używać. Jej przygoda z kuchnią zaczęła się od przymusu, jak sama przyznaje. Poznajcie jej skomplikowaną historię, która tłumaczy brak gości w tym kwidzyńskim bistro. Zobaczcie fragment "Kuchennych rewolucji".
Ekipa z Kwidzyna za pewnik wzięła swój żurek. Kucharze są z niego dumni, ponieważ sami przygotowują zakwas. Jednak czy nie zepsuli go złym pieczywem pełnym konserwantów? Magda Gessler i jej kubki smakowe są zawsze czujni! Zobaczcie fragment "Kuchennych rewolucji".
"Jest na nazwa, ale szafranu u nas brak" - mówi nawet sama ekipa restauracji. W Kwidzynie Alina Szafran, wiedziona szczęśliwym trafem, postanowiła otworzyć bistro "Szafran". Jednak poza nawiązaniem do nazwiska z tą przyprawą tego lokalu praktycznie nic nie łączy. Zobaczcie fragment "Kuchennych rewolucji" z Kwidzyna.
Tego nie spodziewała się nawet Magda Gessler. Kelnerka, której zaproponowano posadę menadżerki w bistro "Szafran", postanowiła odejść. Wszystko dlatego, że znalazła inną pracę. I to wszystko w czasie rewolucji. Czy ta zmiana uda się, nawet pomimo braków w personelu? Zobacz fragment "Kuchennych rewolucji" z Kwidzyna.
Test wiedzy z podstaw kuchni polskiej. Czyli jak zrobić rosół... Ekipa bistro "Szafran" potknęła się nawet na tak prostym teście. Ich braki ciążą na smaku tej kwidzyńskiej kuchni. Czy Magdzie Gessler uda się wyprowadzić ten lokal na prostą? Zobacz fragment "Kuchennych rewolucji" - polecamy!
Gdy nawet Magdzie Gessler opadają ręce - zaczyna umierać nawet nadzieja, że daną restaurację uda się uratować. Znana i ceniona restauratorka zawsze stara się wydobyć to, co najlepsze w konkretnych ludziach, danej ekipie restauracji. Jednak tym razem nie ma za bardzo czego wydobywać! Zobacz "Kuchenne rewolucje" przedpremierowo w Kwidzynie. Odcinek w TV już w najbliższy czwartek 22 listopada, o godz. 21:30, oczywiście w TVN.
Czy wiecie że na kilogram szafranu potrzeba ponad 130 tys. kwiatów? To krokusy (zazwyczaj uprawiane w Holandii) i ich magiczne pręciki. Cena tej przyprawy zbliża się do ceny złota! Zobaczcie fragment "Kuchennych rewolucji" prosto z Kwidzyna. Premiera odcinka w TV już w czwartek 22 listopada, o godz. 21:30, oczywiście w TVN!
"Zacznij myśleć jak dorosła osoba!" - Magda Gessler nie będzie miała łatwego zadania. W Kwidzynie będzie musiała sprawić, by właścicielka szybko... dojrzała. Czy z dziecka uda się zrobić prawdziwego restauratora z sercem do jedzenia? I to zaledwie w 4 dni?! Zobaczcie fragment "Kuchennych rewolucji" przedpremierowo. Emisja odcinka w tv już w czwartek 22 listopada, jak zawsze o godz. 21:30, w TVN!