Miała być mała smażalnia ryb, wyszła całkiem spora restauracja w malowniczej scenerii. Ale czy "okoliczności przyrody" wystarczą, by do lokalu zawitały tłumy?
W Poznaniu w pobliżu Międzynarodowych Targów od 5 lat ojciec z synem prowadzą restaurację „Zapiecek”. Piotr zarządza, a jego syn Błażej jest kucharzem.
To zadanie dla Magdy Gessler - pogodzenie dwóch żywiołów. I myli się ten, kto myśli, że chodzi tylko o połączenie w lokalu funkcji restauracji i dyskoteki.
Zabytkowy lokal w samym sercu Torunia jakoś nie może ukształtować swojej tożsamości. Podziemna restauracja za dnia, wieczorami zamienia się w klubowe podziemie. Właściciel jest przekonany, że taka hybryda może odnieść sukces, ale do pełnego szczęścia potrzebuje fachowego oka Magdy Gessler.
Miał być Bollywood, a jest płacz, nerwy i niespełnione marzenia. Ale czy Indian Ocean ma jeszcze szansę stać się promykiem indyjskiego słońca na szarym blokowisku?
Po japońsku! W śmietanie.... i tak dalej do skutku. Zgodnie z zasadą "Klient nigdy nie ma racji!" Nawet wtedy, gdy tę rację faktczynie ma, powinien wiedzieć, że z kelnerem lepiej nie zadzierać!
Nie każda potrawa musi rozpływać się w ustach, ale z drugiej strony, jeśli do zjedzenia kawałka mięsa przydałyby się narzędzia drwala, to chyba coś jest na rzeczy.
Makaron z lodówki, czy sos z torebki wyczuje na milę. Przed Magdą Gessler nic się nie ukryje. Może z wyjątkiem czosnku, którego nie znalazła... choć ten akurat miał tu być!
Jeśli komuś się wydaje, że aby zrobić pasztet z dziczyzny wystarczy być świetnym kucharzem, to jest w dużym błędzie. Do tego trzeba być prawdziwym znawcą... kobiet.
Właściciele Indian Ocean postawili na oryginalność produktów. Tu wszystko miało być "made in India". Jak się jednak okazało, to niekoniecznie jest atut restauracji. Zanim produkty dopłyną do Polski, nadają się do śmietnika.
Restaurację założyły do spółki dwie koleżanki, Joanna i Katarzyna. Z początku było nieźle, niestety od jakiegoś czasu nie idzie. Turyści nie docierają do restauracji, mieszkańcy Krakowa nieczęsto ją odwiedzają, a stali klienci coraz częściej nie są zadowoleni z obsługi. Właścicielki nie wiedzą, co może być przyczyną niepowodzenia. Twierdzą, że kuchnia jest wyborna, ekipa doskonale ze sobą współpracuje, a one starają się, by wszystko funkcjonowało jeszcze lepiej. Z błędu wyprowadzi je Magda Gessler. Znana restauratorka oprócz zmian w menu i wystroju, będzie chciała również wybrać spośród załogi kogoś, kto będzie wszystkim zarządzał. Nikt jednak nie przypuszcza, że wybór ten będzie aż tak dramatyczny.
Panorama, usytuowana jest na skarpie z przepięknym widokiem na lasy i Narew. Jeśli ktoś „zabłądzi’ w te strony na pewno zakocha się w tym miejscu i wróci tu ponownie. Ale żeby tu wrócić, najpierw musi tu dotrzeć. A to niestety nie lada wyczyn.
To prawdziwa rewolucja. Jeśli pierwszą rzeczą, którą robi Magda po wejściu do lokalu jest wybijanie okien, to aż strach pomyśleć co będzie dalej. A wszystko to przez... zapach.
Karczma Nałęczowska to zdecydowanie jedno z tych większych wyzwań, z jakimi przyszło się zmierzyć Magdzie Gessler. Ale opór (i odór) może okazać się zbyt silny, by przeprowadzić rewolucję.
Karczma "U Jędzy" miała być spełnieniem marzeń Sylwii i Bogdana o góralskiej chacie. Ale gdy na obrzeżach Krakowa stanęła wreszcie chatka, nawet Jaś i Małgosia omijają to miejsce szerokim łukiem
Grecki współwłaściciel tawerny to typowy "południowy temperament". Tymczasem wrzaski, przekleństwa i wszechogarniające napięcie z pewnością nie sprzyjają dobrej współpracy i atmosferze w restauracji.
To nieistotne. Ważne, aby złapać trochę wiatru w żagle, odpocząć i spędzić wspólnie czas. Bo każda rewolucja zaczyna się w głowie, najlepiej "przewietrzonej od codzienności".
Na początku prawie zawsze jest miło - Magda przyjeżdża, jest częstowana lokalnymi specjałami, a potem wchodzi do kuchni. I wówczas prawie zawsze... przestaje być miło.
W kujawskim uzdrowisku, Inowrocławiu w głębokim uśpieniu znajduje się „Penelopa”. Chociaż starożytna bohaterka Odysei kojarzy się głównie z Grecją, w tej inowrocławskiej restauracji serwowana jest głównie kuchnia włoska, ale klienci również mogą liczyć na dania polskie, a nawet steki.