Zakupy to podstawa. Czy kiepskie półprodukty to najlepszy sposób na oszczędności? Magda Gessler udowadnia, że kupując wyłącznie świeże produkty również można sporo oszczędzić.
Darjan Brydż to pełna nazwa restauracji położonej w samym centrum urokliwej Bystrzycy Kłodzkiej. Pierwsza część nazwy to skrót od imion wspólników: Dariusza i Jana, natomiast druga została przejęta z całym lokalem.
To zadanie od początku nie wydawało się proste, a pracownicy restauracji " Pod żaglami" wcale go nie ułatwiają.Bo jak tu cokolwiek zmieniać, kiedy odpowiedź na każde pytanie jest taka sama - głucha cisza.
Stella Cafe w Lęborku miała świetny start, ale z czasem dobra passa się skończyła. Właścicielka lokalu napisała dramatyczny list do Magdy Gessler, ostatniej nadziei na odbicie się od dna. Tylko, czy nie jest już za późno?
„Czarcią Łapę” w Lublinie zna prawie każdy, odwiedza – mało kto. Legenda głosi, że na przełomie XIV i XV wieku diabeł wydał sprawiedliwy wyrok na korzyść biednej kobiety. A żeby go przypieczętować oparł się ręką o stół, wypalając w desce ślad swojej dłoni.
W miłym otoczeniu i dobrej atmosferze, nawet hot-dog smakuje jakby lepiej. "Dziki Młyn" stoi w przeuroczej okolicy Parku Moczydło. Ale gdy przestąpimy jego próg, czar szybko pryska.
Nie ma wycieczki, która przyjeżdżając do Torunia, nie zajrzałaby do Zamku Krzyżackiego. Jednak restaurację Zamkową omijają z daleka. Czego naprawdę się boją?
Akurat w tej kuchni, wszechwładzę ma nie ktoś, a coś - autentyczny, niczym niezmącony BRUD. Nic dziwnego, że jeśli już ktoś tu zagląda, to wyłącznie dlatego, że musi.
Wei Heping mieszka w Polsce z żoną od 20 lat i jest przekonany, że dobrze zna podniebienia Polaków. Niestety nie dopuszcza do siebie myśli, że gusta się zmieniają, a kuchnia chińska w naszym kraju nie jest już taką atrakcją, jak jeszcze kilka lat temu.
Nasz klient, nasz Pan, "proszę czuć się jak w domu" itd. Te "wyświechtane" slogany na ustach personelu restauracji znamy wszyscy. Ale czy w domu ktokolwiek je ze stołu, który aż lepi się od brudu?
Może lepiej, że nie zawsze wiemy, w jakich warunkach przygotowywane są nasze dania. Jednak Magda Gessler nie zamierza ukrywać kuchni, ma tu być tak czysto, że będziemy się nią chwalić!
Czasami trudno oprzeć się wrażeniu, że właścicielom restauracji bardziej zależy na uprzykrzeniu pracy Magdzie, niż realnych zmianach. Pozostaje tylko pytanie: po co zatem Ją tu zaprosili?
Co może stać się z dobrym lokalem, który na cały rok traci szefa? Restauracja "Barbarossa" w Siedlcach to najlepszy dowód, jak łatwo w przeciągu chwili zepsuć coś, co budowane było przez lata. Czy z Barbarossy zakwitnie jeszcze Rossa, czy zostaną tylko kolce?
Kiedy każda potrawa, każdy dodatek smakuje i wygląda identycznie, trzeba nie lada kunsztu, by się połapać. Ale czy na pewno o to chodzi w meksykańskiej kuchni?