Źródło: TVN
Źródło: TVN
Purée z ziemniaków z koperkiem i chrzanem wg przepisu Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (ugotowanych)
- odrobina wody z gotowania ziemniaków
- ½ pęczka świeżego kopru
- 2–3 łyżki masła
- 250 ml (¼ litra) śmietanki 30%
- 1 łyżka tartego chrzanu (doprawionego)
- kawałek świeżego korzenia chrzanu (opcjonalnie, do starcia)
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie odcedź, zostawiając w garnku odrobinę wody.
- Postaw garnek z ziemniakami z powrotem na bardzo mały ogień.
- Dodaj pół pęczka posiekanego kopru – klasyczne połączenie z ziemniakami.
- Wrzuć masło, wlej śmietankę i dodaj tarty chrzan (oraz świeżo starty, jeśli lubisz ostrzejszy smak).
- Ubijać tłuczkiem lub trzepaczką, aż całość zmieni się w gładką, aksamitną emulsję.
- Efekt? Czysta rozkosz – kremowe ziemniaki o wyrazistym smaku, idealne jako dodatek do obiadu
Purée najlepiej smakuje jako towarzysz duszonej cielęciny, pieczonego kurczaka lub ryby. To klasyka polskiego stołu, ale z nutą szaleństwa dzięki chrzanowi.