Crêpes Suzette nie jest prostym daniem i aby wszystko wyszło dobrze, należy trzymać się kilku zasad. Mamy dla Was specjalny przepis od Gracjana Stawskiego, dzięki któremu oczarował jury. Sprawdźcie sami.
MasterChef: wyjątkowy przepis na Crêpes Suzette - składniki
- Ciasto na naleśniki:
- - 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
- - 1 szklanka mleka
- - 3/4 szklanki wody gazowanej
- - 2 jajka
- - Szczypta soli
- - 2 łyżeczki cukru
- - 50 g roztopionego masła
- Dodatkowo:
- - Sok z jednej cytryny
- - Sok z dwóch pomarańczy
- - 1 łyżka cukru
- - 50 ml likieru pomarańczowego
- - 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
MasterChef: wyjątkowy przepis na Crêpes Suzette od Gracjana Stawskiego
- Wykonanie:
- W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa bez grudek. Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki, a następnie złóż je na pół, a potem jeszcze raz na pół, tworząc trójkąty.
- Na patelnię wlej sok z pomarańczy i cytryny oraz dodaj łyżkę cukru. Redukuj sos na średnim ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji syropu. Do powstałego syropu włóż złożone naleśniki i smaż je przez około minutę, aby dobrze przeszły smakiem sosu.
- Następnie wlej na patelnię likier pomarańczowy i ostrożnie podpal, aby alkohol odparował (uważaj na płomień). Gdy ogień zgaśnie, wyłącz kuchenkę i dodaj do sosu kawałki zimnego masła. Delikatnie mieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści i sos stanie się gładki i błyszczący.
- Naleśniki ułóż na talerzu, polej pozostałym sosem z patelni, a na wierzch dodaj wyfiletowane kawałki pomarańczy oraz odrobinę skórki z pomarańczy dla dekoracji. Serwuj natychmiast, ciesząc się wyjątkowym smakiem tego klasycznego francuskiego deseru.
- Przepis Melanii Modzelewskiej na placki marchewkowe z sezamem. Dzięki niemu zrobicie je w kilka minut
- Rafał Suchożerbski: Aquachile z Przegrzebkami i Wodą z Ostryg
Autor: Dominik Pajewski
Źródło zdjęcia głównego: Materiały prasowe
podziel się: