Dania wegetariańskie często kojarzą się z czymś nudnym i mało sycącym, co oczywiście jest błędnym myśleniem. Udowodnił to Rafał, który w 4. odcinku MasterChefa zaserwował selera z pisto z sosem romesco. Danie oczarowało jury i zapewniło Rafałowi zwycięstwo w konkurencji. Poznajcie przepis na to przepyszne danie.
Seler na pisto z sosem romesco - składniki
- seler
- cebula
- bakłażan
- cukinia
- pomidory
- wędzone tofu
- sos omesco
Seler na pisto z sosem romesco - przepis z 4. odcinka MasterChefa - przygotowanie
Obranego selera gotujemy w wywarze aż będzie miękki, podczas tego procesu tworzymy pisto z karmelizowanej cebuli, bakłażana, cukini i pomidorów. Później blanszujemy i hartujemy cukinie w plastrach i układamy z niej kratkę na selerze. Następnie przecieramy sos omesco i smażymy wędzone tofu. Później wystarczy tylko wszystko ułożyć na talerzu i danie gotowe.
- "Trzy sosy były do poprawy, czwarty był do zlewu". Kto odpadł z programu "Masterchef" w 3. odcinku?
- Przepis na sos berneński. Najważniejsze jest mieszanie! Lemon curd - przepis Debory na cytrynowy krem do bezy
Autor: Dominik Pajewski
Źródło zdjęcia głównego: Materiały prasowe
podziel się: