W 8. odcinku MasterChefa, jednym z zadań było stworzenie monoporcji, która zachwyciłaby jury oraz Justynę Sekundę, smakiem oraz wyglądem. Melania dosłownie zachwyciła wszystkich, a tajemnicą był biszkopt, który wyszedł idealnie. Mamy przepis na całą monoporcję Melanii oraz wspomniany, wyjątkowy biszkopt.
Monoporcja od Melanii Modzelewskiej i przepis na idealny biszkopt
Melania przygotowała monoporcję Cynamonowo-Waniliowa z Chrupką Karmelową, Żelką z Mango i Pomarańczy oraz Musem z Białej Czekolady z Sosem Suzette. Jednak To biszkopt zachwycił jury, które było pod wrażeniem jego wykonania. Mamy przepis!
Składniki:
Biszkopt cynamonowo-waniliowy:
- 115 g białek jaj
- 120 g żółtek
- 70 g mąki
- 100 g cukru
- 40 g mleka
- 40 g masła
- 40 g oleju
- 3 laski wanilii
- Spora ilość cynamonu
Przygotowanie:
Aby przygotować biszkopt cynamonowo-waniliowy, najpierw połącz żółtka z wnętrzem lasek wanilii, dokładnie mieszając. W rondlu zagotuj mleko, masło i olej, a następnie powoli wlej gorącą mieszaninę do żółtek, ciągle mieszając. Dodaj przesianą mąkę oraz cynamon, delikatnie łącząc składniki. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą żółtkową. Wylej ciasto na papier do pieczenia, tworząc cienką warstwę, i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 10 minut, aż biszkopt będzie suchy w środku. Po upieczeniu, ostudź i wykrój krążki o średnicy odpowiadającej twojej formie do monoporcji.
To wszystko! Dzięki temu, przygotujecie swoją idealną monoporcję, która zachwyci wszystkich.
- MasterChef: placki ziemniaczane. Oto największe błędy, które każdy popełnia przy ich przyrządzaniu
- Kto wytrwał w eliminacjach, a kto odpadł? Emocjonujące pojedynki w 7. odcinku "MasterChefa"
Autor: Dominik Pajewski