MasterChef: mamy przepis na idealny biszkopt cynamonowo-waniliowy od Melanii Modzelewskiej

15133992_masterchef-sezon-13-odcinek-8-embargo-na-publikacje-do-13-pazdziernika-2024-roku-do-godz-21-30_ORIGINAL
241017_mch_odc8_www_4
Monoporcja to bardzo wymagający deser, który składa się z wielu elementów. Melania oczarowała jury swoją wersją, która posiadała wyjątkowy biszkopt. Mamy przepis, jak zrobić to tak idealnie jak Melania.

W 8. odcinku MasterChefa, jednym z zadań było stworzenie monoporcji, która zachwyciłaby jury oraz Justynę Sekundę, smakiem oraz wyglądem. Melania dosłownie zachwyciła wszystkich, a tajemnicą był biszkopt, który wyszedł idealnie. Mamy przepis na całą monoporcję Melanii oraz wspomniany, wyjątkowy biszkopt.

Monoporcja od Melanii Modzelewskiej i przepis na idealny biszkopt

Melania przygotowała monoporcję Cynamonowo-Waniliowa z Chrupką Karmelową, Żelką z Mango i Pomarańczy oraz Musem z Białej Czekolady z Sosem Suzette. Jednak To biszkopt zachwycił jury, które było pod wrażeniem jego wykonania. Mamy przepis!

Składniki:

Biszkopt cynamonowo-waniliowy:

- 115 g białek jaj

- 120 g żółtek

- 70 g mąki

- 100 g cukru

- 40 g mleka

- 40 g masła

- 40 g oleju

- 3 laski wanilii

- Spora ilość cynamonu

Przygotowanie:

Aby przygotować biszkopt cynamonowo-waniliowy, najpierw połącz żółtka z wnętrzem lasek wanilii, dokładnie mieszając. W rondlu zagotuj mleko, masło i olej, a następnie powoli wlej gorącą mieszaninę do żółtek, ciągle mieszając. Dodaj przesianą mąkę oraz cynamon, delikatnie łącząc składniki. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą żółtkową. Wylej ciasto na papier do pieczenia, tworząc cienką warstwę, i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 10 minut, aż biszkopt będzie suchy w środku. Po upieczeniu, ostudź i wykrój krążki o średnicy odpowiadającej twojej formie do monoporcji.

To wszystko! Dzięki temu, przygotujecie swoją idealną monoporcję, która zachwyci wszystkich.

podziel się:

Pozostałe wiadomości