Baked Alaska - przepis na ogniste ciasto lodowe

Rozkoszny: Baked Alaska
Rozkoszny w programie "MasterChef"!
Baked Alaska to wyjątkowe połączenie ciasta i deseru lodowego. Mamy dla was świetny przepis, dzięki któremu łatwo przygotujecie deser, o którym mówi się, że jest "ognistym ciastem lodowym".

Baked Alaska nazywane jest ''ognistym ciastem lodowym'', które idealnie łączy w sobie cechy ciasta i deseru lodowego. Mamy dla was specjalny przepis, dzięki któremu szybko i łatwo przygotujcie ten wyjątkowy deser. Zobaczycie, że z nami pójdzie wam bardzo łatwo.

Baked Alaska - przepis: składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Beza:
  • szczypta soli 
  • szczypta sody 
  • 8 białek 
  • szklanka cukru 
  • Lody (2 kg) wybierz smak, który lubisz 

Baked Alaska - wykonanie

Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C. Dno okrągłej formy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki pozostawić suche.  Mąkę dwukrotnie przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.

Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści, a piana z białek będzie sztywna i lśniąca, dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Masę delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki tak, aby składniki idealnie się połączyły.

Ciasto delikatnie przełożyć do foremki, wierzch wyrównać, aby był płaski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i lekko uderzyć foremką o blat kuchenny (dzięki temu biszkopt nie opadnie, kiedy będzie stygł).

Biszkopt pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie ostrym nożykiem oddzielić boki od  foremki. Zdjąć obręcz foremki i przekroić biszkopt na 2-3 blaty.

Z powstałych blatów wykrawamy mniejsze okręgi, które będą podstawą deseru baked alaska. Lody przekładamy do dużej aluminiowej miski wyłożonej folią.

Dokładnie wyrównujemy wierzch i wstawiamy do zamrażarki. Następnie ubijamy pianę z 8 białek z odrobiną soli. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier i sodę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią okrąg z biszkoptu oraz lodową półkulę.

Lody szybko przykrywamy ubitą pianą i wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.

Podajemy natychmiast po przygotowaniu

Baked Alaska - historia wyjątkowego deseru

Według opowieści, "Baked Alaska" powstała w 1867 roku w restauracji w Nowym Orleanie w USA, a pomysłodawcą był szefa kuchni Antoine'a Alciatore'a. Chodziło o to, aby uczcić przejęcie przez Stany Zjednoczone Alaski, która była pod władaniem Imperium Rosyjskiego.

Deser cieszył się ogromną popularnością w latach 60. i 70. w USA i uznawano go za szczyt ekstrawagancji. Do dzisiaj deser jest bardzo lubiany i to nie tylko przez Amerykanów.

podziel się:

Pozostałe wiadomości