Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować Hot dogi z tangzhong oraz Hot dogi z owocami morza.
Hot dogi z tangzhong.
- Składniki:
- Bułka:
- · 380g maki
- · 120ml mleka
- · 7g suchych drożdży.
- · 40 cukru
- · 30g masła
- · Szczypta soli
- · 1 jajko
- Zaczyn:
- · 120ml mleka
- · 40g cukru
- · 7g drożdży
- · 1 łyżka maki
- Tangzgong:
- · 100ml wody
- · 25g maki
- Mieszamy na średnim ogniu do zrobienia się konsystencji kleiku.
- Dżem bekonowy:
- · Paczka boczku wędzonego w plastrach
- · 1 duża czerwona cebula
- · 100ml syropu klonowego
- · 100ml cydru/białego wina
- · 1 papryczka chilli
- · 2 ząbki czosnku
- · 2 kieliszki kawy rozpuszczalnej
- · Szczypta soli
- · Szczypta pieprzu
- Jajecznica:
- · 4 jajka
- · 100g masła
- Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy do 30-35 stopni, aby rozpuściły się drożdże z cukrem. Wrzucamy wszystko do miksera planetarnego w kolejności:
- 1. mąka
- 2. ostudzony tangzong
- 3. wyrobione drożdże
- 4. jajko
- Nastawiony mikser planetarny na niskich obrotach ma mieszać rzeczy ok. 5 minut do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy masło w temperaturze pokojowej z dwoma szczyptami soli. Wyrabiamy do polaczenia się ciasta z masłem. Po wyrobieniu ciasta warto wstawić do piekarnika na 30 stopni do podwojenia swojej objętości. Po wyrośnięciu przebijamy ciasto ręką i formujemy pożądany kształt.
- Dżem bekonowy:
- Wytapiamy boczek. Pod koniec dodajemy cebulę (?żeby się skarmelizowała w tłuszczu z boczku), chilli, czosnek. Dodajemy syrop klonowy. Po 3 minutach dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Na koniec kawa do przebicia słodkości i ostrości. Mieszamy i na koniec dwie łyżki kwaśnej śmietany 18-stki lub śmietanki 30-stki.
HOT DOG Wersja z owocami morza
- Składniki:
- Bułka:
- · 380g maki
- · 120ml mleka
- · 7g suchych drożdży
- · 40 cukru
- · 30g masła
- · Szczypta soli
- · 1 jajko
- Zaczyn:
- · 120ml mleka
- · 40g cukru
- · 7g drożdży
- · 1 łyżka maki
- Tangzgong:
- · 100ml wody
- · 25g maki
- Mieszamy na średnim ogniu do zrobienia się konsystencji kleiku.
- Kiełbaski:
- · 6 krewetek oczyszczonych z pancerzy
- · 2 przegrzebki oczyszczone
- · 1/2 łyżeczki skórki z limonki
- · 1/2 łyżeczka chilli
- · 1/2 łyżeczka imbiru
- · parę liści mięty
- · szczypta soli
- · szczypta białego pieprzu
- · 1/2 ubitego białka z jednego jaja
- Majonez:
- · 3 jajka
- · szklanka oleju
- · kolendra
- · szczypiorek
- · skórka z pomarańczy
- · sól, pieprz biały
- Piklowana cebula:
- · 100ml octu winnego
- · 100ml wody
- · 40g cukru
- · gwiazdka anyżu
- · 3 goździki
- · 3 ziela angielskie
- Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy do 30-35 stopni, aby rozpuściły się drożdże z cukrem. Wrzucamy wszystko do miksera planetarnego w kolejności:
- 1. mąka
- 2. ostudzony tangzong
- 3. wyrobione drożdże
- 4. jajko
- Nastawiony mikser planetarny na niskich obrotach ma mieszać rzeczy ok. 5 minut do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy masło w temperaturze pokojowej z dwoma szczyptami soli. Wyrabiamy do polaczenia się ciasta z masłem. Po wyrobieniu ciasta warto wstawić do piekarnika na 30 stopni do podwojenia swojej objętości. Po wyrośnięciu przebijamy ciasto ręką i formujemy pożądany kształt.
- Kiełbaski:
- Siekamy drobno wszystkie składniki dodając na końcu jedno białko ubite na sztywno.
- Otaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanej patelni po minutę/półtorej z każdej strony.
- Majonez:
- Dodaj do kielicha jajka i połowę oleju. Włóż blender i zacznij miksować na wysokich obrotach nie odrywając blendera od dna do momentu połączenia się wszystkich składników. Po tym czasie dodawaj małym strumykiem olej do chcianej konsystencji (im więcej oleju tym gęstszy). Na koniec doprawiamy kilkoma kroplami cytryny. Dodajemy sól, biały pieprz. Dzielimy majonez na dwie części.
- Do pierwszej wrzucamy garść świeżej kolendry i garść świeżego szczypiorku.
- Do drugiej tuż przed podaniem dodajemy skórkę z jednej pomarańczy
- Piklowana cebula:
- Zagotowujemy wszystkie składniki i zalewamy posiekaną drobno czerwoną cebule (minimalnie 30 min przed podaniem). Im wcześniej tym mocniejszy smak uzyskamy.