Agnieszka Morawiec: Hot dogi z kiełbasą wieprzową// Hot dogi z nadzieniem rybnym

Hot dogi z kiełbasą wieprzową// Hot dogi z nadzieniem rybnym
Hot dogi z kiełbasą wieprzową// Hot dogi z nadzieniem rybnym
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować hot dogi z kiełbasą wieprzową oraz hot dogi z nadzieniem rybnym

Hot dogi z kiełbasą wieprzową

  • Składniki :
  • Brioche:
  • · 450 g mąki
  • · 100 ml mleka
  • · 20 g drożdży
  • · 50 g cukru
  • · 170 g masła
  • · 3 jajka
  • · szczypta soli
  • Kiełbasa wieprzowa:
  • · jelito
  • · schab wieprzowy
  • · boczek biały
  • · smalec
  • · wołowina b/k
  • · cebula
  • · czosnek
  • · przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
  • Majonez:
  • · 2 żółtka
  • · olej
  • · łyżka musztardy
  • · sól /pieprz
  • Dressing Bishop:
  • · 3 łyżki majonezu
  • · sos worcester
  • · brandy
  • · 1 łyżka ketchupu
  • · ocet winny
  • · sos tabasco
  • Sałatka z kapusty:
  • · młoda kapusta - pół główki
  • · Batat - 1 szt.
  • · oliwa
  • · sok z cytryny
  • Przygotowanie:
  • Brioche:
  • Z 50 g mąki, cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Resztę mąki przesiewamy i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy dodając po 1 jajku. Jak masa się połączy dodajemy po łyżce ciepłego masła. Ciasto powinno być rzadkie i maślane. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Formujemy małe prostokąty i zwijamy jak naleśnik.
  • Odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez 25
  • min.
  • Kiełbasa wołowo- wieprzowa:
  • Mielimy mięso, boczek, smalec lub słoninę oraz cebulę. Wyciskamy czosnek. Dodajemy przyprawy. Farsz wyrabiamy z odrobiną wody przez kilka minut. Nabijamy jelita. Kiełbaski parzymy w temperaturze ok. 80 stopni przez 15 min. Można obsmażyć po parzeniu.
  • Majonez:
  • Żółtka ucieramy z olejem i musztardą, olej dodajemy stopniowo (czym więcej oleju tym majonez będzie bardziej gęsty). Przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na 2 porcje. Do drugiej porcji dodajemy pozostałe składniki dressingu.
  • Sałatka z kapusty:
  • Kapustę i obranego batata siekamy w rozdrabniaczu. Dodajemy oliwę i sok z cytryny.
  • Hot dog z kiełbasą:
  • Bułki nacinamy (nie do końca). Smarujemy majonezem, układamy kiełbasę i nakładamy sałatkę.

Hot dogi z nadzieniem rybnym

  • Składniki:
  • Brioche:
  • · 450 g mąki
  • · 100 ml mleka
  • · 20 g drożdży
  • · 50 g cukru
  • · 170 g masła
  • · 3 jajka
  • · szczypta soli
  • Nadzienie rybne:
  • · filet z łososia
  • · filet z dorsza
  • · śmietana 30 %
  • · koperek
  • · sól/pieprz
  • Majonez :
  • · 2 żółtka
  • · olej
  • · łyżka musztardy
  • · sól /pieprz
  • Dressing Bishop:
  • · 3 łyżki majonezu
  • · sos worcester
  • · brandy
  • · 1 łyżka ketchupu
  • · ocet winny
  • · sos tabasco
  • Sałatka z kapusty:
  • · młoda kapusta - pół główki
  • · Batat - 1 szt.
  • · oliwa
  • · sok z cytryny
  • Przygotowanie:
  • Brioche:
  • Z 50 g mąki, cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Resztę mąki przesiewamy i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy dodając po 1 jajku. Jak masa się połączy dodajemy po łyżce ciepłego masła. Ciasto powinno być rzadkie i maślane. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Formujemy małe prostokąty i zwijamy jak naleśnik.
  • Odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez 25
  • min.
  • Kiełbaski rybne
  • Rybę mielimy i mieszamy razem z przyprawami oraz śmietana
  • Formujemy ręcznie podłużne kiełbaski, smażymy na patelni
  • Majonez:
  • Żółtka ucieramy z olejem i musztardą, olej dodajemy stopniowo (czym więcej oleju tym majonez będzie bardziej gęsty). Przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na 2 porcje. Do drugiej porcji dodajemy pozostałe składniki dressingu.
  • Sałatka z kapusty:
  • Kapustę i obranego batata siekamy w rozdrabniaczu. Dodajemy oliwę i sok z cytryny.
  • Hot dog z rybną kiełbasą:
  • Bułki nacinamy (nie do końca). Smarujemy majonezem, układamy rybną kiełbasę i nakładamy sałatkę.