Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować hot dogi z kiełbasą wieprzową oraz hot dogi z nadzieniem rybnym
Hot dogi z kiełbasą wieprzową
- Składniki :
- Brioche:
- · 450 g mąki
- · 100 ml mleka
- · 20 g drożdży
- · 50 g cukru
- · 170 g masła
- · 3 jajka
- · szczypta soli
- Kiełbasa wieprzowa:
- · jelito
- · schab wieprzowy
- · boczek biały
- · smalec
- · wołowina b/k
- · cebula
- · czosnek
- · przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
- Majonez:
- · 2 żółtka
- · olej
- · łyżka musztardy
- · sól /pieprz
- Dressing Bishop:
- · 3 łyżki majonezu
- · sos worcester
- · brandy
- · 1 łyżka ketchupu
- · ocet winny
- · sos tabasco
- Sałatka z kapusty:
- · młoda kapusta - pół główki
- · Batat - 1 szt.
- · oliwa
- · sok z cytryny
- Przygotowanie:
- Brioche:
- Z 50 g mąki, cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Resztę mąki przesiewamy i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy dodając po 1 jajku. Jak masa się połączy dodajemy po łyżce ciepłego masła. Ciasto powinno być rzadkie i maślane. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Formujemy małe prostokąty i zwijamy jak naleśnik.
- Odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez 25
- min.
- Kiełbasa wołowo- wieprzowa:
- Mielimy mięso, boczek, smalec lub słoninę oraz cebulę. Wyciskamy czosnek. Dodajemy przyprawy. Farsz wyrabiamy z odrobiną wody przez kilka minut. Nabijamy jelita. Kiełbaski parzymy w temperaturze ok. 80 stopni przez 15 min. Można obsmażyć po parzeniu.
- Majonez:
- Żółtka ucieramy z olejem i musztardą, olej dodajemy stopniowo (czym więcej oleju tym majonez będzie bardziej gęsty). Przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na 2 porcje. Do drugiej porcji dodajemy pozostałe składniki dressingu.
- Sałatka z kapusty:
- Kapustę i obranego batata siekamy w rozdrabniaczu. Dodajemy oliwę i sok z cytryny.
- Hot dog z kiełbasą:
- Bułki nacinamy (nie do końca). Smarujemy majonezem, układamy kiełbasę i nakładamy sałatkę.
Hot dogi z nadzieniem rybnym
- Składniki:
- Brioche:
- · 450 g mąki
- · 100 ml mleka
- · 20 g drożdży
- · 50 g cukru
- · 170 g masła
- · 3 jajka
- · szczypta soli
- Nadzienie rybne:
- · filet z łososia
- · filet z dorsza
- · śmietana 30 %
- · koperek
- · sól/pieprz
- Majonez :
- · 2 żółtka
- · olej
- · łyżka musztardy
- · sól /pieprz
- Dressing Bishop:
- · 3 łyżki majonezu
- · sos worcester
- · brandy
- · 1 łyżka ketchupu
- · ocet winny
- · sos tabasco
- Sałatka z kapusty:
- · młoda kapusta - pół główki
- · Batat - 1 szt.
- · oliwa
- · sok z cytryny
- Przygotowanie:
- Brioche:
- Z 50 g mąki, cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Resztę mąki przesiewamy i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy dodając po 1 jajku. Jak masa się połączy dodajemy po łyżce ciepłego masła. Ciasto powinno być rzadkie i maślane. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Formujemy małe prostokąty i zwijamy jak naleśnik.
- Odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez 25
- min.
- Kiełbaski rybne
- Rybę mielimy i mieszamy razem z przyprawami oraz śmietana
- Formujemy ręcznie podłużne kiełbaski, smażymy na patelni
- Majonez:
- Żółtka ucieramy z olejem i musztardą, olej dodajemy stopniowo (czym więcej oleju tym majonez będzie bardziej gęsty). Przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na 2 porcje. Do drugiej porcji dodajemy pozostałe składniki dressingu.
- Sałatka z kapusty:
- Kapustę i obranego batata siekamy w rozdrabniaczu. Dodajemy oliwę i sok z cytryny.
- Hot dog z rybną kiełbasą:
- Bułki nacinamy (nie do końca). Smarujemy majonezem, układamy rybną kiełbasę i nakładamy sałatkę.