"MasterChef 14", odc. 6. Nie lubisz ostrego smaku cebuli? Ten tip zmieni twoje podejście!

Zrzut ekranu 2025-10-10 142930
"MasterChef 14", odc. 6. Nie lubisz ostrego smaku cebuli? Ten tip zmieni Twoje podejście!
Źródło: TVN
W szóstym odcinku "MasterChefa" uczestnicy stanęli przed zadaniem przygotowania dań z cebuli – składnika, który potrafi wzruszyć… dosłownie. Ale jest na to sposób! Jeśli nie znosisz ostrego smaku surowej cebuli, ten prosty trik odmieni Twoje gotowanie.
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak złagodzić smak cebuli
  • Dlaczego ten sposób działa
  • Jak wykorzystać cebulę w codziennym gotowaniu

"MasterChef 14", odc. 6. Jeśli nie lubisz smaku ostrej surowej cebuli, zastosuj ten trik!

Julka z "MasterChefa" pokazała znakomity patent. Zobaczcie wideo!

Oto, co powiedziała:

Jeśli nie lubicie smaku ostrej surowej cebuli, to świetnym pomysłem może być moczenie jej w zimnej wodzie. Cebulę obieram i kroję w pożądany kształt, w piórka lub w kostkę i będę moczyć przez około 10 do 15 minut.

W zależności od tego jak delikatną chcemy naszą cebulę. 30 minut to jest maksimum, inaczej wypłuczemy cały smak z cebuli. Im zimniejsza będzie woda, nawet lodowata, tym bardziej chrupka będzie nasza cebula.

Po 15 minutach taka cebula nadaje się do odcedzenia i do jedzenia. Jest delikatna i w pełni jadalna nawet sama na surowo. Efekt? Cebula staje się łagodna, chrupiąca i idealna do sałatek czy kanapek. Prosty sposób, który warto zapamiętać!

Finger food – co to takiego? Które dania z "MasterChefa" warto przygotować na imprezę?

"De luxe, ultra, premium". W "MasterChefie" hot dogi w odsłonach, które Was zaskoczą!

"MasterChef 14". Kiedy i gdzie oglądać nowy odcinek?

Emisja 6. odcinka już w niedzielę o godz. 19:45 w TVN! Dodatkowo w Playerze dostępna będzie wersja EXTRA programu!