- Jak złagodzić smak cebuli
- Dlaczego ten sposób działa
- Jak wykorzystać cebulę w codziennym gotowaniu
"MasterChef 14", odc. 6. Jeśli nie lubisz smaku ostrej surowej cebuli, zastosuj ten trik!
Julka z "MasterChefa" pokazała znakomity patent. Zobaczcie wideo!
Oto, co powiedziała:
Jeśli nie lubicie smaku ostrej surowej cebuli, to świetnym pomysłem może być moczenie jej w zimnej wodzie. Cebulę obieram i kroję w pożądany kształt, w piórka lub w kostkę i będę moczyć przez około 10 do 15 minut.
W zależności od tego jak delikatną chcemy naszą cebulę. 30 minut to jest maksimum, inaczej wypłuczemy cały smak z cebuli. Im zimniejsza będzie woda, nawet lodowata, tym bardziej chrupka będzie nasza cebula.
Po 15 minutach taka cebula nadaje się do odcedzenia i do jedzenia. Jest delikatna i w pełni jadalna nawet sama na surowo. Efekt? Cebula staje się łagodna, chrupiąca i idealna do sałatek czy kanapek. Prosty sposób, który warto zapamiętać!
Finger food – co to takiego? Które dania z "MasterChefa" warto przygotować na imprezę?
"De luxe, ultra, premium". W "MasterChefie" hot dogi w odsłonach, które Was zaskoczą!
"MasterChef 14". Kiedy i gdzie oglądać nowy odcinek?
Emisja 6. odcinka już w niedzielę o godz. 19:45 w TVN! Dodatkowo w Playerze dostępna będzie wersja EXTRA programu!
Autorka/Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: TVN