Damian Kordas - jak potoczyła się jego kariera?
Damian Kordas popularność zdobył w 2015 roku, kiedy w wieku 22 lat wygrał 4. edycję programu "MasterChef" i dzięki temu wydał swoją pierwszą książkę kulinarną „Moje pyszne inspiracje”. Od tamtej pory ukazały się jeszcze dwie kolejne książki kucharskie jego autorstwa, swoimi przepisami chętnie dzieli się za pomocą mediów społecznościowych. Z wykształcenia lekarz weterynarii w 2019 roku zwyciężył także program "Agent - Gwiazdy".
Teraz zawodowo skupia się przede wszystkim na gotowaniu. Prowadzi własną restaurację w Warszawie oraz nieustannie odkrywa nowe smaki oraz dania. Proste przepisy na niezwykłe smaki znajdziecie m.in. na jego Instagramie.
Damian Kordas opowiedział o dzieciństwie z cukrzycą
Miesiąc temu Damian Kordas przeszedł operację przeszczepu nerki. Dawcą został jego tata. Teraz obaj czują się już dobrze. Aby inni mogli uniknąć ciężkiej operacji oraz poważnych kłopotów ze zdrowiem, kucharz zdecydował się przyjść do programu "Dzień Dobry TVN" i podzielić swoimi przeżyciami. Jak się okazuje źródłem jego obecnych problemów mogły być niewłaściwe decyzje podjęte w wieku nastoletnim. O cukrzycy typu I, na którą choruje, dowiedział się w wieku 6 lat, jednak najtrudniej z chorobą było mu żyć w okresie nastoletnim.
- To, że muszę dbać o to, co jem. Jak patrzyłem, że rówieśnicy jedzą sobie wszystko, bez wyliczenia, bez zastrzyków, bez mierzenia cukru. Palce wyglądały strasznie, więc unikałem mierzenia cukru, żeby się nie kłuć w palce. Unikałem tego, żeby ktokolwiek wiedział, że podaję sobie insulinę - odpowiedział, zapytany przez prowadzące "Dzień Dobry TVN" Annę Senkarę oraz Sandrę Hajduk-Popińską o to, co było dla niego najtrudniejsze.
Chciałem być taki jak inni. Normalny, można teraz tak powiedzieć, natomiast takie konsekwencje mają swoje zachowania w przyszłości.o życiu z cukrzycą typu I w wieku nastoletnim
Damian Kordas - jak się czuje teraz?
Damian Kordas wrócił już po operacji do zdrowia, formy oraz dzielenia się swoją pasją do gotowania w internecie. - Dbam o te cukry, dbam o to, co jem i dzielę się też ze swoją społecznością i przepisami i różnymi rzeczami związanymi też z moim zdrowiem.
Autor: Kaja Krasnodębska