Tomasz Strzelczyk: Łosoś z sosem jogurtowym

Tomasz Strzelczyk: Łosoś z sosem jogurtowym
Tomasz Strzelczyk: Łosoś z sosem jogurtowym

Łosoś z sosem jogurtowym

Składniki: 300g filetu z łososia 150-200 ml jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku pęczek koperku 2 łyżki masła 1 łyżeczka czerwonej ikry łososia oliwa z oliwek cytryna limonka sól, pieprz czosnek młode marchewki szparagi zielone 150 g ryżu

Przygotowanie: Łososia smażymy na oliwie patelni z jednej strony – od strony skóry. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na 10-12 minut. Na wierzch kładziemy plasterki cytryny Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i szczypiorkiem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Koperek mieszamy z masłem i wstawiamy do lodówki. Gotujemy ryż w osolonym wrzątku. Młode marchewki i szparagi przesmażamy na maśle. Łososia podajemy z ryżem, sosem jogurtowym, masłem i ozdabiamy czerwoną ikrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości