Agnieszka Krych: Filet z łososia z sosem malinowo pomarańczowym

Filet z łososia z sosem malinowo pomarańczowym
Filet z łososia z sosem malinowo pomarańczowym
  • Filet z łososia z sosem malinowo pomarańczowym
  • Składniki:
  • ·        filet z łososia
  • ·        20 g malin
  • ·        sok z dwóch pomarańczy
  • ·        dynia hokkaido
  • ·        2 łyżeczki sosu sojowego
  • ·        sól do smaku
  • ·        olej
  • Wykonanie:
  • Filet z łososia czyścimy i usuwamy wszystkie ości. Delikatnie oprószamy solą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażymy przez 6 minut i obracamy. Smażymy jeszcze przez dwie-trzy minuty.
  • Dynię kroimy w cienkie plasterki, polewamy olejem, posypujemy solą i wrzucamy do piekarnika na 180-190 stopni i pieczemy do momentu aż dynia ładnie się zarumieni. Następnie blendujemy.
  • Maliny wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W momencie gdy zaczną się karmelizować, dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy. Następnie dodajemy dwie łyżeczki sosu sojowego.
  • Doprawiamy do smaku, tak aby sos nie był ani za kwaśny, ani za słodki.
  • Wszystko wykładamy na talerz wedle uznania.