- Filet z łososia z sosem malinowo pomarańczowym
- Składniki:
- · filet z łososia
- · 20 g malin
- · sok z dwóch pomarańczy
- · dynia hokkaido
- · 2 łyżeczki sosu sojowego
- · sól do smaku
- · olej
- Wykonanie:
- Filet z łososia czyścimy i usuwamy wszystkie ości. Delikatnie oprószamy solą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażymy przez 6 minut i obracamy. Smażymy jeszcze przez dwie-trzy minuty.
- Dynię kroimy w cienkie plasterki, polewamy olejem, posypujemy solą i wrzucamy do piekarnika na 180-190 stopni i pieczemy do momentu aż dynia ładnie się zarumieni. Następnie blendujemy.
- Maliny wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W momencie gdy zaczną się karmelizować, dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy. Następnie dodajemy dwie łyżeczki sosu sojowego.
- Doprawiamy do smaku, tak aby sos nie był ani za kwaśny, ani za słodki.
- Wszystko wykładamy na talerz wedle uznania.