Roksana Środa: Ptysie z coulis malinowym i kremem z mlecznej czekolady 

Ptysie z coulis malinowym i kremem z mlecznej czekolady
Ptysie z coulis malinowym i kremem z mlecznej czekolady
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować ptysie z coulis malinowym i kremem z mlecznej czekolady

Składniki:

  • Ptysie:
  • Składniki
  • 250g wody
  • 125g masła
  • 180g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • Coulis malinowe:
  • Składniki
  • duża garść świeżych malin (ok. 150g)
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • Krem czekoladowy:
  • Składniki
  • 350g śmietany 36%
  • 100g czekolady mlecznej
  • 3g żelatyny
  • 3 łyżki wody 

Przygotowanie

  • ptysie
  • 250g wody wlej do garnka. Dodaj 125g masła i rozpuść na niewielkim ogniu. Uważaj, aby nie przypalić! Gdy masło będzie dobrze rozpuszczone, wsyp 180g mąki i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gładka o konsystencji plasteliny. Gotową masę odstaw do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna i nabierze temperatury pokojowej, jednocześnie miksując wbijaj stopniowo po 1 jajku. Miksuj tak długo, aż masa będzie jednolita i gładka.
  • W międzyczasie, piekarnik nagrzej do 200 stopni C (funkcja góra - dół). Z gotowego ciasta uformuj ptysie przy pomocy szprycy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto ptysiowe opadnie! W trakcie pieczenia przygotuj pozostałe składniki.
  • coulis malinowe
  • Maliny wrzuć na patelnię. Wlej odrobinę wody i dodaj łyżkę soku z cytryny. Duś na niewielkim ogniu do momentu, aż maliny będą bardzo miękkie, a woda odparuje. Gotowe maliny przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się nasion i uzyskać gładką konsystencję malinową.
  • krem czekoladowy
  • Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki (lub wykorzystaj draże czekoladowe) i wrzuć do miski. 100g śmietanki podgrzej - uważaj, aby nie doprowadzić jej do wrzenia! Śmietanę przelej do czekolady, odstaw na 5 minut, aby wyrównać ich temperatury, a następnie dokładnie wymieszaj. W międzyczasie, żelatynę zalej wodą. Gdy zgęstnieje, dodaj do masy czekoladowej, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, aby masa zgęstniała.
  • Pozostałą część śmietany przełóż do blendera. Ubijaj na średnich obrotach do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Stopniowo przekładaj po łyżeczce śmietany do zimnej masy czekoladowej, bardzo delikatnie mieszając.
  • Upieczone ptysie odstaw do wystudzenia. Przekrój na pół. Na dół wyłóż coulis malinowe, na to krem czekoladowy. Przykryj drugą połową ptysia. Udekoruj wedle uznania malinami i cukrem pudrem.