- Kaszanka z szałwią
- Składniki:
- - 200 g kaszy gryczanej białej (2 torebki kaszy Halina)
- - 1000 g wody
- - 5 ziarenek ziela angielskiego
- - 3 liście laurowe
- - 2 średnie cebule (ok. 300 g po obraniu)
- - 20 g oliwy z oliwek
- - kawałek bardzo tłustego boczku lub słoniny
- - 100 g wątróbki drobiowej
- - 2 łyżki mąki gryczanej (ok. 40 g)
- - 12 listków szałwii
- - 20 g krwi wieprzowej suszonej
- - 50 g wody
- - sól
- - pieprz
- - jelito
- - 3 łyżeczki musztardy Dijon
- Wykonanie:
- Rozgrzej patelnię. Pokrój cebulę w piórka i wrzuć na patelnię, od razu soląc. Smaż na średnim ogniu, stopniowo zmniejszając moc, aby nie przypalić cebuli. Smaż około 20-30 minut, aby dobrze skarmelizować cebulę. Oczyść jelito pod bieżącą wodą i upewnij się, że nie jest przerwane i nie ma dziur. Zagotuj 1 litr wody, posól i wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie, następnie wsyp kaszę. Gotuj według wskazówek na opakowaniu. Suszoną krew wymieszaj energicznie rózgą z 50 g ciepłej wody, aż uzyska jednolitą konsystencję i ciemno brunatną, błyszczącą barwę. Listki szałwii zwiń w rulonik i poszatkuj. Boczek lub słoninę pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Dodaj do zimnej patelni z dwiema łyżkami wody i wstaw na duży ogień. Kiedy woda wyparuje, zmniejsz ogień na średni i smaż, aż wytopi się tłuszcz, a skwarki będą chrupiące. Osusz wątróbki ręcznikiem papierowym i oprósz mąką gryczaną. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej tłuszcz wytopiony z boczku i usmaż wątróbkę, zwracając uwagę, aby jej nie przesuszyć – po dotknięciu palcem powinna być lekko sprężysta, a nie miękka lub twarda. Usmażoną wątróbkę pokrój w drobną kostkę o boku ok. 3-4 mm. Połącz wszystkie składniki, w tym tłuszcz ze smażenia cebuli i wątróbki, dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. Na maszynkę do mięsa zamontuj końcówkę do nadziewania kiełbasy i nałóż na nią flak. Nadziej flak farszem, pozbądź się nadmiaru powietrza i zwiąż flak na końcach. Kaszankę parz w osolonej, delikatnie gotującej się wodzie przez 5-7 minut.
- Letnia kaszanka z pomidorami oraz jabłkami w miodzie gryczanym
- Składniki:
- - 2 szt. kaszanki z szałwią
- - 100 g masła
- - sos pomidorowy
- - 1 cebula szalotka (ok. 30 g)
- - 1 duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze (ok. 5 g)
- - 15 g oliwy z oliwek
- - 300 g pomidorów koktajlowych z puszki Dawtona
- - 1 bardzo duży pomidor (300-400 g) lub 2-3 mniejsze
- - 50 g mąki
- - 20 g oleju rzepakowego Beskidzki
- - 1 średnie jabłko (140-200 g)
- - 20 g miodu gryczanego
- - 15 g orzechów piniowych (lub innych, np. włoskich)
- - 6 listków nasturcji
- Wykonanie:
- Chips z pomidora:
- Obierz pomidora ze skóry, parząc w gorącej wodzie lub opalając palnikiem. Odetnij wierzch i spód pomidora, tak aby odsłonić gniazda nasienne. Wytnij boki pomidora, aby odsłonić ich serca – nasiona w galaretowatej otoczce. Wytnij serca i odłóż. Z pozostałego pomidora wytnij szypułkę i blenduj na gładką masę z mąką gryczaną i olejem. Dopraw solą. Blendowaną masę wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj cienką warstwę (ok. 2 mm wysokości). Piecz w 180°C przez 20-30 minut, aż masa stanie się całkowicie sucha. Odłam lub wytnij kilka kawałków i odłóż.
- Sos pomidorowy:
- Rozgrzej patelnię. Pokrój szalotkę w drobną kostkę. Wlej oliwę na rozgrzaną patelnię, dodaj szalotkę i obficie posól. Kiedy szalotka zacznie nabierać koloru, dodaj czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pomidory z puszki i duś na małym ogniu przez 10-15 minut, w zależności od preferowanej konsystencji. Sos przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jabłka w miodzie:
- Jabłka nie obieraj, umyj, przekrój na pół i wytnij szypułkę. Pokrój jabłko w średnią kostkę o boku ok. 7-10 mm. Na rozgrzaną patelnię dodaj połowę masła (50 g) i chwilę podsmaż, aż przestanie się pienić. Dodaj jabłko i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj miód gryczany i smaż jeszcze kolejne 2 minuty. Przełóż do zimnej miski i odłóż. Oczyść patelnię ręcznikiem papierowym i wysyp na nią orzechy. Praż na średnio-wysokim ogniu, aż zaczną nabierać złocistego koloru. Ściągnij orzechy z patelni i odłóż.
- Kaszanka:
- Na patelnię przełóż drugą połowę masła (50 g) i podsmaż na wolnym ogniu, aż nabierze głęboko brązowego koloru. Dodaj zimną kaszankę, prosto z lodówki, i smaż z obu stron do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca. Na talerzu wylej sos, ułóż na nim wycięte serca pomidora, chipsy z pomidora oraz liście nasturcji. Obok ułóż kaszankę, a obok kaszanki wyłóż karmelizowane jabłka i posyp uprażonymi orzechami
podziel się: