Zieloni zrobili food sharing po swojemu. Ich biesiadne dania to hit!

MasterChef
MasterChef
Drużyna zielonych w składzie: Maja Koriat, Sylwia Skłodowska oraz Miłosz Wojtas.
Sprawdź, jak przygotować:
  • chłodnik z ogórka z jogurtem i ziołami, 
  • pieczony kalafior z harissą i purée z kalafiora z tahini, 
  • Baba ganoush z musem z fety i granatem,
  • domową ricottę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi,
  • chlebki naan z masłem czosnkowym,
  • hummus z ziołowym purée,  
  • Małże Świętego Jakuba z jogurtem miętowym i sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy,
  • proziaki z masłem czosnkowym oraz
  • patatas bravas z chorizo.

Chłodnik z ogórka z jogurtem i ziołami

  • Składniki (4 porcje):
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 duży szklarniowy
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1/2 pęczka mięty, kolendry, koperku, natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • Sposób przygotowania:
  • Obierz ogórki, usuń pestki, pokrój na kawałki. Zblenduj z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny, ziołami i przyprawami. Chłodnik podawaj dobrze schłodzony.

Pieczony kalafior z harissą i purée z kalafiora z tahini

  • Składniki (4 porcje):
  • 1 kalafior (połowa do pieczenia, połowa na purée)
  • 2 łyżki pasty harissa
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • Sposób przygotowania:
  • Kalafior podziel na różyczki. Połowę wymieszaj z harissą i oliwą, piecz 25–30 minut w 200°C. Drugą połowę ugotuj na miękko, zblenduj z tahini, cytryną i solą na purée. Podawaj razem.

Baba ganoush z musem z fety i granatem

 
Baba ganoush z musem z fety i granatem
Baba ganoush z musem z fety i granatem
  • Składniki (4 porcje):
  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 100 g fety
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ziarna granatu
  • Sposób przygotowania:
  • Bakłażany opalaj bezpośrednio na palniku gazowym, obracając je przez ok. 5 minut, aż skórka się zwęgli. Potem włóż do piekarnika nagrzanego do 260–290°C i piecz 20–25 minut do miękkości. Ostudź, obierz i odsącz z nadmiaru płynu. Zblenduj z tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Fetę ubij ze śmietanką i cytryną na puszysty mus. Podaj baba ganoush z musem z fety, posyp ziarnami granatu, skrop oliwą.

Domowa ricotta z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

 
Domowa ricotta z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Domowa ricotta z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
  • Składniki:
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła (tymianek lub oregano)
  • Sposób przygotowania:
  • Zagotuj mleko, dodaj ocet i sól, odstaw aż się zetnie. Przelej przez gazę, odsączaj 20–30 minut. Pomidorki skrop oliwą, przypraw i piecz 25 minut w 180°C. Podaj ricottę z ciepłymi pomidorkami i oliwą z pieczenia.

Chlebki naan z masłem czosnkowym

  • Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • Masło czosnkowe:
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • Sposób przygotowania:
  • Zagnieć ciasto, odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia. Uformuj placki i smaż po 2 minuty z każdej strony na suchej patelni. Masło roztop z czosnkiem i ziołami, posmaruj nim ciepłe naan.

Hummus z ziołowym purée

  • Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3–4 łyżki lodowatej wody
  • oliwa
  • sól
  • Ziołowy topping:
  • natka kolendry
  • natka mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • Sposób przygotowania:
  • Zblenduj ciecierzycę z tahini, czosnkiem, cytryną, oliwą, wodą i solą na gładki krem. Osobno zblenduj zioła z oliwą i cytryną. Na wierzchu hummusu rozłóż zieloną emulsję.

Małże Świętego Jakuba z jogurtem miętowym i sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy

 
Małże Świętego Jakuba z jogurtem miętowym i sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy
Małże Świętego Jakuba z jogurtem miętowym i sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy
  • Składniki:
  • 6 małż św. Jakuba
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło
  • Jogurt miętowy:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • mięta
  • sok z cytryny
  • sól
  • Sałatka:
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 pomarańcza (filety + sok)
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • Sposób przygotowania:
  • Jogurt wymieszaj z miętą i cytryną. Sałatkę zrób z cienkich plasterków kopru, filecików pomarańczy, soku, oliwy i octu. Małże smaż po 1,5 minuty z każdej strony na oliwie i maśle. Podawaj z sałatką i jogurtem.

Proziaki z masłem czosnkowym

  • Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml kefiru
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • Masło czosnkowe:
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • Sposób przygotowania:
  • Zagnieć ciasto, rozwałkuj na placki 1,5 cm i smaż na suchej patelni po 3–4 minuty z każdej strony. Masło roztop z czosnkiem i natką. Posmaruj ciepłe placki.

Patatas bravas z chorizo

  • Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g chorizo
  • oliwa
  • papryka słodka lub ostra
  • sól
  • pieprz
  • Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki pokrój w kostkę, obgotuj 5 minut, osusz i smaż na złoto. Chorizo podsmaż oddzielnie na chrupko. Wymieszaj z ziemniakami i dopraw papryką, solą i pieprzem. Podawaj gorące.