Sprawdź, jak przygotować:
- sałatkę z burattą w panko,
- cytrusową ricottę z kalarepą i jabłkiem,
- kluski ziemniaczane z dynią i masłem szałwiowym,
- pieczone buraki z ubijaną fetą,
- stek z sosem grzybowym,
- klopsiki z pastą z pieczonych warzyw oraz
- krokieciki z serrano.
Sałatka z burattą w panko
- Składniki:
- 1 większy pomidor czerwony
- 3/4 gruszki
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g masła
- 5 g miodu
- 1 buratta
- Do panierowania:
- mąka pszenna
- rozbełtane jajko
- panko
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- Sposób przygotowania:
- Pomidor pokrój na większe kawałki. Przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej 5 g oliwy z oliwek i masło wraz z gałązką rozmarynu. Wrzuć pokrojoną gruszkę i smaż przez 4-5 minut, aż delikatnie zmięknie. Na patelnię dodaj miód, całość wymieszaj i karmelizuj kolejne 5 minut. Gotową gruszkę przełóż do pomidorów.
- Burrattę wyjmij z wody i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Obtocz w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w panko. Usmaż w oleju na głębokim tłuszczu przez kilka minut.
Cytrusowa ricotta z kalarepą i jabłkiem
- Składniki:
- 1/2 opakowania ricotty
- 1/2 dużej kalarepy
- 1/2 kwaśnego jabłka
- sól
- pieprz
- sok z połowy limonki
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z cytryny
- kilka listków mięty
- Sposób przygotowania:
- Ricottę wymieszaj z przyprawami, sokiem z cytryny, limonki, posiekaną miętą i skórką otartą z cytrusów. Do smaku przypraw solą i pieprzem.
- Ricottę wyłóż na talerzyk. Naprzemiennie ułóż bardzo cienkie plasterki kalarepy i jabłka. Całość skrop na talerzu sokiem z cytryny i udekoruj miętą.
Kluski ziemniaczane z dynią i masłem szałwiowym
- Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 jajko
- 200 g dyni Hokkaido
- szczypta cynamonu
- 1/2 pęczka szałwii
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
- ok. 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 50 g chorizo
- 20 g porzeczek czerwonych
- 70 g masła
- łyżka soku z limonki
- Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przeciśnij przez praskę i dodaj roztrzepane jako i skrobię. Skrobię dodawaj do momentu, aż masa zacznie delikatnie odchodzić od rąk. Uformuj kluseczki, gotuj w osolonej wodzie aż do wypłynięcia, a następnie 3 min.
- Masło rozpuść i parz w nim szałwię przez 5 minut. Dopraw solą. Dynię pokrój na plastry i piecz do miękkości w 200°C. Po wyciągnięciu dopraw sokiem z limonki, solą, cynamonem i białym pieprzem.
- Chorizo pokrój na plastry i podsmaż.
- Kluseczki zalej masłem szałwiowym, udekoruj dynią, chorizo i porzeczkami.
Pieczone buraki z ubijaną fetą
- Składniki:
- 2 buraki
- 1 łyżka oleju
- 150 g fety
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 limonki
- skórka z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu
- 1 garść posiekanego koperku
- garść orzechów pecan
- Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, pokroić w niewielkie kawałki, obtoczyć w oleju i piec 40 minut w 200°C. Następnie wystudzić i zalać dressingiem z octu, miodu i oliwy.
- Fetę ubić z otartą skórką z limonki, sokiem z limonki, jogurtem greckim, solą i pieprzem.
- Orzechy pokruszyć i uprażyć.
- Buraki wyłożyć na ubitej fecie, udekorować orzechami i koperkiem.
Stek z sosem grzybowym
- Składniki:
- 200 g steku z polędwicy wołowej
- 100 g grzybów shimeji
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki
- natka pietruszki
- szalotka
- sól
- pieprz
- 50 g masła
- olej
- Sposób przygotowania:
- Stek posolić z obu stron i dać na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć kilka minut z obu stron, po czym zmniejszyć ogień, dodać masło i czosnek i masełkować jeszcze przez 1-2 minuty. Zdjąć z patelni i zostawić mięso do odpoczynku. Odlać nadmiar tłuszczu z patelni i dodać na nią grzyby ze szczyptą soli. Smażyć do zarumienienia, dodać pół szalotki, i posiekany czosnek, podsmażyć i dodać śmietankę. Redukować chwilę, doprawić solą i pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Klopsiki z pastą z pieczonych warzyw
- Składniki:
- Klopsiki:
- 200 g łopatki wieprzowej
- 200 g antrykotu wołowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- papryka ostra
- papryka słodka
- kmin rzymski
- Pasta z pieczonych warzyw:
- bakłażan
- papryka
- 3 łyżki tahini
- łyżka miodu
- sól
- cytryna
- Sposób przygotowania:
- Klopsiki:
- Mięsa zmielić, dodać przyprawy, bułkę tartą i starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę. Formować klopsiki i smażyć do zarumienienia z każdej strony na rozgrzanej patelni.
- Pasta z pieczonych warzyw:
- Bakłażana i paprykę pokroić w plastry, posolić. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210°C do mocnego spieczenia i miękkości, około 30 minut. Zblendować z tahini, sokiem z cytryny, miodem i solą.
Krokieciki z serrano
- Składniki:
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 200 ml mleka
- 100 g szynki serrano
- sól
- pieprz
- jajko
- panko
- olej
- Sposób przygotowania:
- Podsmażyć na maśle posiekaną szynkę, dodać mąkę, smażyć dwie minuty. Posolić i wlewać stopniowo mleko mieszając trzepaczką. Odstawić do lodówki do stężenia. Formować kulki, obtaczać w mące, jajku i panko. Smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do zarumienienia. Posolić po usmażeniu.