Drużyna czerwonych stworzyła biesiadne dania, które każdy chce spróbować. Sprawdź przepisy na food sharing

MasterChef
MasterChef
Drużyna czerwonych w składzie:  Anna Jaworska, Roksana Środa i Dominik Tomczyk.
Sprawdź, jak przygotować:
  • sałatkę z burattą w panko,
  • cytrusową ricottę z kalarepą i jabłkiem,
  • kluski ziemniaczane z dynią i masłem szałwiowym,
  • pieczone buraki z ubijaną fetą,
  • stek z sosem grzybowym,
  • klopsiki z pastą z pieczonych warzyw oraz
  • krokieciki z serrano.

Sałatka z burattą w panko

  • Składniki:
  • 1 większy pomidor czerwony
  • 3/4 gruszki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g masła
  • 5 g miodu
  • 1 buratta
  • Do panierowania:
  • mąka pszenna
  • rozbełtane jajko
  • panko
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Sposób przygotowania:
  • Pomidor pokrój na większe kawałki. Przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej 5 g oliwy z oliwek i masło wraz z gałązką rozmarynu. Wrzuć pokrojoną gruszkę i smaż przez 4-5 minut, aż delikatnie zmięknie. Na patelnię dodaj miód, całość wymieszaj i karmelizuj kolejne 5 minut. Gotową gruszkę przełóż do pomidorów.
  • Burrattę wyjmij z wody i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Obtocz w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w panko. Usmaż w oleju na głębokim tłuszczu przez kilka minut.

Cytrusowa ricotta z kalarepą i jabłkiem

  • Składniki:
  • 1/2 opakowania ricotty
  • 1/2 dużej kalarepy
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy limonki
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • kilka listków mięty
  • Sposób przygotowania:
  • Ricottę wymieszaj z przyprawami, sokiem z cytryny, limonki, posiekaną miętą i skórką otartą z cytrusów. Do smaku przypraw solą i pieprzem.
  • Ricottę wyłóż na talerzyk. Naprzemiennie ułóż bardzo cienkie plasterki kalarepy i jabłka. Całość skrop na talerzu sokiem z cytryny i udekoruj miętą.

Kluski ziemniaczane z dynią i masłem szałwiowym

 
Kluski ziemniaczane z dynią i masłem szałwiowym
Kluski ziemniaczane z dynią i masłem szałwiowym
  • Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 200 g dyni Hokkaido
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 pęczka szałwii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu
  • ok. 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 50 g chorizo
  • 20 g porzeczek czerwonych
  • 70 g masła
  • łyżka soku z limonki
  • Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przeciśnij przez praskę i dodaj roztrzepane jako i skrobię. Skrobię dodawaj do momentu, aż masa zacznie delikatnie odchodzić od rąk. Uformuj kluseczki, gotuj w osolonej wodzie aż do wypłynięcia, a następnie 3 min.
  • Masło rozpuść i parz w nim szałwię przez 5 minut. Dopraw solą. Dynię pokrój na plastry i piecz do miękkości w 200°C. Po wyciągnięciu dopraw sokiem z limonki, solą, cynamonem i białym pieprzem.
  • Chorizo pokrój na plastry i podsmaż.
  • Kluseczki zalej masłem szałwiowym, udekoruj dynią, chorizo i porzeczkami.

Pieczone buraki z ubijaną fetą

 Pieczone buraki z ubijaną fetą
Pieczone buraki z ubijaną fetą
  • Składniki:
  • 2 buraki
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g fety
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka z 1 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu
  • 1 garść posiekanego koperku
  • garść orzechów pecan
  • Sposób przygotowania:
  • Buraki obrać, pokroić w niewielkie kawałki, obtoczyć w oleju i piec 40 minut w 200°C. Następnie wystudzić i zalać dressingiem z octu, miodu i oliwy.
  • Fetę ubić z otartą skórką z limonki, sokiem z limonki, jogurtem greckim, solą i pieprzem.
  • Orzechy pokruszyć i uprażyć.
  • Buraki wyłożyć na ubitej fecie, udekorować orzechami i koperkiem.

Stek z sosem grzybowym

 
Stek z sosem grzybowym
Stek z sosem grzybowym
  • Składniki:
  • 200 g steku z polędwicy wołowej
  • 100 g grzybów shimeji
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki
  • natka pietruszki
  • szalotka
  • sól
  • pieprz
  • 50 g masła
  • olej
  • Sposób przygotowania:
  • Stek posolić z obu stron i dać na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć kilka minut z obu stron, po czym zmniejszyć ogień, dodać masło i czosnek i masełkować jeszcze przez 1-2 minuty. Zdjąć z patelni i zostawić mięso do odpoczynku. Odlać nadmiar tłuszczu z patelni i dodać na nią grzyby ze szczyptą soli. Smażyć do zarumienienia, dodać pół szalotki, i posiekany czosnek, podsmażyć i dodać śmietankę. Redukować chwilę, doprawić solą i pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.

Klopsiki z pastą z pieczonych warzyw

 
Klopsiki z pastą z pieczonych warzyw
Klopsiki z pastą z pieczonych warzyw
  • Składniki:
  • Klopsiki:
  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 200 g antrykotu wołowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • kmin rzymski
  • Pasta z pieczonych warzyw:
  • bakłażan
  • papryka
  • 3 łyżki tahini
  • łyżka miodu
  • sól
  • cytryna
  • Sposób przygotowania:
  • Klopsiki:
  • Mięsa zmielić, dodać przyprawy, bułkę tartą i starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę. Formować klopsiki i smażyć do zarumienienia z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  • Pasta z pieczonych warzyw:
  • Bakłażana i paprykę pokroić w plastry, posolić. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210°C do mocnego spieczenia i miękkości, około 30 minut. Zblendować z tahini, sokiem z cytryny, miodem i solą.

Krokieciki z serrano

 
Krokieciki z serrano
Krokieciki z serrano
  • Składniki:
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 g szynki serrano
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • panko
  • olej
  • Sposób przygotowania:
  • Podsmażyć na maśle posiekaną szynkę, dodać mąkę, smażyć dwie minuty. Posolić i wlewać stopniowo mleko mieszając trzepaczką. Odstawić do lodówki do stężenia. Formować kulki, obtaczać w mące, jajku i panko. Smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do zarumienienia. Posolić po usmażeniu.