Olga Kiszniewska: Przegrzebki na piance czekoladowej

Przegrzebki na piance czekoladowej
Przegrzebki na piance czekoladowej
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować przegrzebki na piance czekoladowej

Składniki:

  • Pianka czekoladowa
  • 200ml śmietanki 30%
  • 300ml napoju sojowego
  • 10-12 listków kafiru
  • 10g zestów z cytrusów (pomarańcze, cytryny, limonka)
  • 50ml soku z cytryny
  • 80g
  • szczypta soli
  • pieprz biały
  • Sałatka z kalarepy
  • 1/2 kalarepy
  • 1/4 melona cantaloupe
  • gałązka czerwonej porzeczki
  • 100ml soku z pomarańczy
  • 80ml soku z limonki
  • 20ml octu
  • 20g cukru
  • kawałek chilli (1/8 papryczki)
  • 6 listków kolendry
  • 3 listki mięty
  • Oliwa miętowa
  • 150ml oleju
  • duży pęczek mięty
  • 6 sztuk przegrzebek

Przygotowanie

  • Śmietankę, napój sojowy i kafir zagotować w garnku, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut, dodać zesty, sok z cytryny, pieprz i sól, po czym gotować następne 5 minut. Przecedzić przez sitko, przed podaniem zblendować i zgarnąć piankę, która utworzy się na górze.
  • Kalarepę i melona pokroić cienko na mandolinie. Soki z cytrusów, ocet i cukier podgrzać na patelni do rozpuszczenia cukru. Po ostudzeniu wlać powstały płyn do melona i kalarepy, dodać porzeczkę i chilli. Przed podaniem wymieszać z posiekanymi ziołami.
  • Miętę zblanszować w gorącej wodzie (20-30 sekund) i wrzucić od razu do zimnej wody. Odsączyć miętę z wody, wrzucić z olejem do blendera i długo blendować na wysokich obrotach (około 10 minut). Przecedzić przez gazę.
  • Przegrzebki smażyć ok. 1 minutę z każdej strony na maśle klarowanym. Na koniec dodać masło i delikatnie masełkować. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Podanie:
  • Przegrzebki polać pianką i dodać kilka kropli oliwy miętowej. Obok wyłożyć sałatkę i udekorować miętą lub kolendrą.