Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować przegrzebki na piance czekoladowej
Składniki:
- Pianka czekoladowa
- 200ml śmietanki 30%
- 300ml napoju sojowego
- 10-12 listków kafiru
- 10g zestów z cytrusów (pomarańcze, cytryny, limonka)
- 50ml soku z cytryny
- 80g
- szczypta soli
- pieprz biały
- Sałatka z kalarepy
- 1/2 kalarepy
- 1/4 melona cantaloupe
- gałązka czerwonej porzeczki
- 100ml soku z pomarańczy
- 80ml soku z limonki
- 20ml octu
- 20g cukru
- kawałek chilli (1/8 papryczki)
- 6 listków kolendry
- 3 listki mięty
- Oliwa miętowa
- 150ml oleju
- duży pęczek mięty
- 6 sztuk przegrzebek
Przygotowanie
- Śmietankę, napój sojowy i kafir zagotować w garnku, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut, dodać zesty, sok z cytryny, pieprz i sól, po czym gotować następne 5 minut. Przecedzić przez sitko, przed podaniem zblendować i zgarnąć piankę, która utworzy się na górze.
- Kalarepę i melona pokroić cienko na mandolinie. Soki z cytrusów, ocet i cukier podgrzać na patelni do rozpuszczenia cukru. Po ostudzeniu wlać powstały płyn do melona i kalarepy, dodać porzeczkę i chilli. Przed podaniem wymieszać z posiekanymi ziołami.
- Miętę zblanszować w gorącej wodzie (20-30 sekund) i wrzucić od razu do zimnej wody. Odsączyć miętę z wody, wrzucić z olejem do blendera i długo blendować na wysokich obrotach (około 10 minut). Przecedzić przez gazę.
- Przegrzebki smażyć ok. 1 minutę z każdej strony na maśle klarowanym. Na koniec dodać masło i delikatnie masełkować. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podanie:
- Przegrzebki polać pianką i dodać kilka kropli oliwy miętowej. Obok wyłożyć sałatkę i udekorować miętą lub kolendrą.