Mole blond – meksykański sos z nutą owoców i czekolady. Sprawdź kuszący przepis Magdy Gessler

Zrzut ekranu 2025-09-07 195506
Mole blond – meksykański sos z nutą owoców i czekolady. Sprawdź kuszący przepis Magdy Gessler
Źródło: TVN
Mole to klasyka kuchni meksykańskiej – aromatyczny sos, w którym spotykają się przyprawy, orzechy, owoce i czekolada. Ta "blond" wersja z dodatkiem mango, moreli i kakao jest idealnym towarzyszem pieczonego drobiu i cielęciny.
Mole blond – meksykański sos z nutą owoców i czekolady
Mole blond – meksykański sos z nutą owoców i czekolady

Mole – meksykański sos z nutą owoców i czekolady. Sprawdź kuszący przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 3–4 papryki (oczyszczone z pestek)
  • garść orzechów
  • 2 pomidory
  • 1 jabłko
  • kilka suszonych moreli
  • kawałek dojrzałego mango
  • 1 łyżeczka kakao
  • kostka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: kumin, cynamon, kolendra (świeża, drobno posiekana)

Przygotowanie:

  • Papryki oczyść z pestek (bo to one są najbardziej ostre), a następnie upraż na suchej patelni, aż lekko się przypieką.
  • Przełóż papryki do moździerza i utrzyj na gładką pastę.
  • Dodaj orzechy i rozetrzyj razem – mocno uderzaj tłuczkiem, żeby puściły olej.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie rozgnieć – to będzie baza emulsyjna sosu.
  • Dodaj jabłko, suszone morele i mango, wszystko drobno pokrój i połącz w moździerzu.
  • Dosyp cukier, wsyp kakao i dorzuć kawałek czekolady – dzięki temu sos nabierze charakterystycznego, czekoladowego smaku.
  • Dopraw całość kuminem, cynamonem i świeżą kolendrą.
  • Ucieraj i mieszaj do uzyskania gładkiej, aromatycznej masy.
  • Gotowe mole możesz podawać z kurczakiem, cielęciną lub innym mięsem – albo jako mocny, wyrazisty sos do ryżu.

To mole kocha mięso – kurczaka, cielęcinę, a nawet kaczkę. Możesz też podać je z ryżem i tortillą. Pachnie owocami, grzeje przyprawami i otula czekoladą.

Mole blond – meksykański sos z nutą owoców i czekolady.
Mole blond – meksykański sos z nutą owoców i czekolady.