- Kaszanka
- Składniki:
- - 150 g wątróbki drobiowej
- - 150 g wątróbki cielęcej
- - 150 g surowego boczku
- - 70 g boczku wędzonego
- - worek kaszy gryczanej palonej
- - 1 cebula
- - 1 duży ząbek czosnku
- - 50 g suszonej krwi
- - 100 ml gorącej wody
- - flak wieprzowy
- - majeranek
- - sól
- - pieprz
- - ziele angielskie
- - liść laurowy
- Wykonanie:
- Podroby i boczek zasmażamy razem z cebulą i czosnkiem, a następnie mielimy na maszynce o grubych oczkach. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w wodzie z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Masę mięsną i kaszę mieszamy razem z krwią, doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotową masą nadziewamy flaki wieprzowe za pomocą maszynki do mięsa z odpowiednią końcówką. Gotowe kiełbaski parzymy we wrzątku.
- Krokiety z kaszanki w panko z musem morelowym
- Składniki:
- - 300 g kaszanki
- - 150 g ziemniaków
- - 2 jajka
- - 150 g mąki
- - 150 g panko
- - 400 g moreli
- - 80 ml białego wina
- - 70 g masła
- - świeży tymianek
- - sól
- - pieprz
- - 500 ml oleju rzepakowego
- - cukier
- Wykonanie:
- Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Do masy dodajemy kaszankę wyjętą z flaka, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy masę. Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy je w mące, jajku i panko. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
- Morele podsmażamy do miękkości na patelni z dodatkiem tymianku, podlewamy winem i odparowujemy płyn. Masę przecieramy przez sito, a następnie podgrzewamy na małym ogniu, dodając masło i sól do smaku.
- Kulki układamy na musie i podajemy z cząstkami opalonej moreli.
podziel się: