Karolina Radzanowska/Debora Warchoł: Krokiety z kaszanki w panko z musem morelowym

Kaszanka
Kaszanka
  • Kaszanka
  • Składniki:
  • - 150 g wątróbki drobiowej
  • - 150 g wątróbki cielęcej
  • - 150 g surowego boczku
  • - 70 g boczku wędzonego
  • - worek kaszy gryczanej palonej
  • - 1 cebula
  • - 1 duży ząbek czosnku
  • - 50 g suszonej krwi
  • - 100 ml gorącej wody
  • - flak wieprzowy
  • - majeranek
  • - sól
  • - pieprz
  • - ziele angielskie
  • - liść laurowy
  • Wykonanie:
  • Podroby i boczek zasmażamy razem z cebulą i czosnkiem, a następnie mielimy na maszynce o grubych oczkach. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w wodzie z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Masę mięsną i kaszę mieszamy razem z krwią, doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotową masą nadziewamy flaki wieprzowe za pomocą maszynki do mięsa z odpowiednią końcówką. Gotowe kiełbaski parzymy we wrzątku.
  • Krokiety z kaszanki w panko z musem morelowym
  • Składniki:
  • - 300 g kaszanki
  • - 150 g ziemniaków
  • - 2 jajka
  • - 150 g mąki
  • - 150 g panko
  • - 400 g moreli
  • - 80 ml białego wina
  • - 70 g masła
  • - świeży tymianek
  • - sól
  • - pieprz
  • - 500 ml oleju rzepakowego
  • - cukier
  • Wykonanie:
  • Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Do masy dodajemy kaszankę wyjętą z flaka, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy masę. Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy je w mące, jajku i panko. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
  • Morele podsmażamy do miękkości na patelni z dodatkiem tymianku, podlewamy winem i odparowujemy płyn. Masę przecieramy przez sito, a następnie podgrzewamy na małym ogniu, dodając masło i sól do smaku.
  • Kulki układamy na musie i podajemy z cząstkami opalonej moreli.
podziel się:

Pozostałe wiadomości