- Kaszanka
- Składniki:
- - Cebula
- - Czosnek
- - Podroby (wątróbki, płuca, podgardle)
- - Kasza gryczana prażona
- - Krew suszona
- - Jelito
- - Majeranek
- - Sól i pieprz do smaku
- Przygotowanie:
- 1. Wypłucz i namocz jelito.
- 2. Ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu.
- 3. Na patelni przesmaż cebulkę i podroby z przyprawami.
- 4. Zmiel zawartość patelni z połową ugotowanej kaszy dwukrotnie w młynku do mięsa.
- 5. Dodaj rozrobioną suszoną krew, resztę kaszy, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- 6. Załóż końcówkę do nabijania na maszynkę, posmaruj olejem i nawiń flak, nie zawiązując końcówki, żeby wypuścić nadmiar powietrza.
- 7. Uruchom maszynę, napełnij flaki farszem i zawiąż kaszanki na końcach.
- 8. Zaparz we wrzącej wodzie przez 2 minuty. Podsmaż i podawaj z wybranymi dodatkami.
- Tarta Tatin z kaszanką
- Składniki:
- - 350 g mąki pszennej lub krupczatki
- - 125 g masła
- - 1 żółtko
- - 5 g soli
- - 50 ml wody
- - 2 kaszanki
- - 150 ml śmietany kwaśnej
- - 100 g tartego parmezanu
- - 2 jabłka
- - miód
- - jajko
- Wykonanie:
- Ciasto kruche:
- Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremki do tart. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.
- Masa:
- Kaszankę wyjąć z flaka, zmieszać ze śmietaną, startym serem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Jabłka:
- Jabłka obrać, pokroić w plastry, skarmelizować na maśle na patelni z dodatkiem miodu.
- Masę przełożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć skarmelizowane jabłka, włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na kolejne 15 minut. Podawać schłodzone.
podziel się: