Gracjan Stawski/Melania Modzelewska: Tarta Tatin z kaszanką

Tarta Tatin z kaszanką
Tarta Tatin z kaszanką
  • Kaszanka
  • Składniki:
  • - Cebula
  • - Czosnek
  • - Podroby (wątróbki, płuca, podgardle)
  • - Kasza gryczana prażona
  • - Krew suszona
  • - Jelito
  • - Majeranek
  • - Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie:
  • 1. Wypłucz i namocz jelito.
  • 2. Ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu.
  • 3. Na patelni przesmaż cebulkę i podroby z przyprawami.
  • 4. Zmiel zawartość patelni z połową ugotowanej kaszy dwukrotnie w młynku do mięsa.
  • 5. Dodaj rozrobioną suszoną krew, resztę kaszy, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • 6. Załóż końcówkę do nabijania na maszynkę, posmaruj olejem i nawiń flak, nie zawiązując końcówki, żeby wypuścić nadmiar powietrza.
  • 7. Uruchom maszynę, napełnij flaki farszem i zawiąż kaszanki na końcach.
  • 8. Zaparz we wrzącej wodzie przez 2 minuty. Podsmaż i podawaj z wybranymi dodatkami.
  • Tarta Tatin z kaszanką
  • Składniki:
  • - 350 g mąki pszennej lub krupczatki
  • - 125 g masła
  • - 1 żółtko
  • - 5 g soli
  • - 50 ml wody
  • - 2 kaszanki
  • - 150 ml śmietany kwaśnej
  • - 100 g tartego parmezanu
  • - 2 jabłka
  • - miód
  • - jajko
  • Wykonanie:
  • Ciasto kruche:
  • Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremki do tart. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.
  • Masa:
  • Kaszankę wyjąć z flaka, zmieszać ze śmietaną, startym serem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Jabłka:
  • Jabłka obrać, pokroić w plastry, skarmelizować na maśle na patelni z dodatkiem miodu.
  • Masę przełożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć skarmelizowane jabłka, włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na kolejne 15 minut. Podawać schłodzone.
podziel się:

Pozostałe wiadomości