- Kaszanka
- Składniki:
- - 100 g kaszy gryczanej białej
- - 200 g wątroby wieprzowej
- - 100 g wątróbki drobiowej
- - 200 g surowego boczku wieprzowego
- - 1 łyżka suszonej krwi
- - 2 średnie cebule
- - jelito w soli
- - pieprz, sól, majeranek - do smaku
- - 3 łyżki oleju
- Wykonanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy około 20 minut. Boczek drobno kroimy i smażymy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podroby kroimy w kostkę i smażymy bardzo krótko na oleju. Krew rozpuszczamy w małej ilości wody, aby nabrała płynnej konsystencji, następnie wszystkie składniki razem mieszamy, doprawiamy do smaku. Jelito moczymy w wodzie, aby stało się elastyczne, i przy użyciu maszynki elektrycznej napełniamy jelito przygotowanym farszem, następnie parzymy w garnku uformowane kaszanki około 5 minut.
- Kulki z kaszanki w panko, nadziewane grzybami na musie z jabłka z dodatkiem cynamonu i brandy
- Składniki:
- - Dwie kaszanki
- - 1 cebula
- - 4 brązowe pieczarki (mogą być dowolne grzyby)
- - Panierka panko
- - 2 jabłka
- - 20 g mąki
- - 1 jajko
- - 1 płaska łyżeczka cukru
- - Szczypta ostrej papryki
- - 0,5 l oleju rzepakowego
- - Sól, pieprz do smaku
- - Płaska łyżeczka cynamonu
- - 100 ml brandy
- Wykonanie:
- Kaszankę przesmażamy na patelni i dzielimy na 4 części. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy i przyprawiamy solą i pieprzem. Z jednej porcji kaszanki ugniatamy okrągły placek, faszerujemy pieczarkami i zamykamy farsz, tworząc kulkę. Na koniec obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz panierce panko, smażymy na głębokim oleju (180°C) do zarumienienia (około 1-2 minut).
- Jabłka dusimy na patelni, aż zaczną mięknąć, dodajemy cukier, ostrą paprykę oraz cynamon. Na koniec podlewamy brandy i odparowujemy alkohol. Jabłka przecieramy przez sito lub rozdrabniamy na mus blenderem.
- Na płaskim talerzu wykładamy dwa krążki musu, najlepiej zrobić to przy pomocy metalowego ringu, następnie na musie umieszczamy kulkę z kaszanki.
podziel się: