Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić comber z sarny z puree z selera z brązowym masłem
Składniki
- comber z sarny (300g)
- mały seler
- mleko
- śmietanka 30%
- masło
- pieprz biały
- jeżyny (100g)
- 1 cebula
- ocet winny (łyżka)
- łyżeczka cukru
- sól
- kalarepa (1 sztuka)
- pół gruszki
- szczaw
- mały pęczek mięty
- oliwa (1 łyżka)
- ocet (1 łyżka)
- sól
Przygotowanie
- Comber z sarny oczyścić z błon i ścięgien i podzielić na porcje. Obcinki obsmażyć w rondlu z olejem do zarumienienia. Cebulę opalić na ogniu, następnie dodać do skrawków mięsa, zalać wodą i gotować wywar.
- Seler pokroić w kostkę i ugotować w mleku ze szczyptą soli do miękkości. Kalarepę i pół gruszki obrać i pokroić na słupki. Pokroić drobno kilka liści szczawiu i mały pęczek mięty, po czym wymieszać z kalarepą i gruszką. Dodać łyżkę octu i oliwy oraz sól do smaku.
- Comber z sarny zarumienić na rozgrzanym oleju na dużym ogniu z obu stron, ok. 2 minuty na stronę. Zmniejszyć ogień, dodać kilka łyżek masła i polewać nim mięso jeszcze przez minutę. Mięso zdjąć z patelni i odstawić do odpoczynku.
- Masło odlać z patelni, dwie łyżki dodać do selera. Na patelni podsmażyć jedną czwartą cebuli pokrojonej w drobną kostkę, dodać bulion. Zredukować, dodać jeżyny, ocet, cukier i sól. Sos zblendować, przetrzeć przez sitko, dodać z powrotem na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć ogień i dodać dwie łyżki zimnego masła, ciągle mieszając do utworzenia emulsji.
- Seler zblendować, podgrzać z trzema łyżkami śmietanki, doprawić białym pieprzem i solą. Podawać wszystko razem.