Dominik Tomczyk: Comber z sarny z puree z selera z brązowym masłem, sałatką z kalarepy, gruszki i szczawiu i sosem z jeżyn

Comber z sarny z puree z selera z brązowym masłem, sałatką z kalarepy, gruszki i szczawiu i sosem z jeżyn
Comber z sarny z puree z selera z brązowym masłem, sałatką z kalarepy, gruszki i szczawiu i sosem z jeżyn
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić comber z sarny z puree z selera z brązowym masłem

Składniki

  • comber z sarny (300g)
  • mały seler
  • mleko
  • śmietanka 30%
  • masło
  • pieprz biały
  • jeżyny (100g)
  • 1 cebula
  • ocet winny (łyżka)
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • kalarepa (1 sztuka)
  • pół gruszki
  • szczaw
  • mały pęczek mięty
  • oliwa (1 łyżka)
  • ocet (1 łyżka)
  • sól

Przygotowanie

  • Comber z sarny oczyścić z błon i ścięgien i podzielić na porcje. Obcinki obsmażyć w rondlu z olejem do zarumienienia. Cebulę opalić na ogniu, następnie dodać do skrawków mięsa, zalać wodą i gotować wywar.
  • Seler pokroić w kostkę i ugotować w mleku ze szczyptą soli do miękkości. Kalarepę i pół gruszki obrać i pokroić na słupki. Pokroić drobno kilka liści szczawiu i mały pęczek mięty, po czym wymieszać z kalarepą i gruszką. Dodać łyżkę octu i oliwy oraz sól do smaku.
  • Comber z sarny zarumienić na rozgrzanym oleju na dużym ogniu z obu stron, ok. 2 minuty na stronę. Zmniejszyć ogień, dodać kilka łyżek masła i polewać nim mięso jeszcze przez minutę. Mięso zdjąć z patelni i odstawić do odpoczynku.
  • Masło odlać z patelni, dwie łyżki dodać do selera. Na patelni podsmażyć jedną czwartą cebuli pokrojonej w drobną kostkę, dodać bulion. Zredukować, dodać jeżyny, ocet, cukier i sól. Sos zblendować, przetrzeć przez sitko, dodać z powrotem na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć ogień i dodać dwie łyżki zimnego masła, ciągle mieszając do utworzenia emulsji.
  • Seler zblendować, podgrzać z trzema łyżkami śmietanki, doprawić białym pieprzem i solą. Podawać wszystko razem.