- „Niedoszła” Pavlova
- Składniki:
- Beza:
- - 6 białek
- - 300 g drobnego cukru
- - Szczypta soli
- - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- - 1 łyżka soku z cytryny
- Krem śmietankowy:
- - 250 ml kremówki 36%
- - 250 g serka mascarpone
- - 50 g cukru pudru
- Przygotowanie:
- Beza:
- Zacznij ubijać białka. Po chwili dodaj szczyptę soli. Kiedy białka będą ubite na 3/4, stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie przez około 10 minut, aż masa będzie wyrazista i sztywna. Dodaj skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, nie przestając ubijać. Przełóż ubitą masę do rękawa cukierniczego i formuj kształty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw na 140°C. Włóż bezy do piekarnika i obniż temperaturę do 120°C, piecz przez 90 minut.
- Krem śmietankowy:
- Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder, ubijaj dalej, aż masa będzie sztywna i gładka.
- Bezy wykładaj na talerzyk. Nadziewaj kremem mascarpone i dodaj świeże, ulubione owoce.
podziel się: