Bartłomiej Kołacz: „Niedoszła” Pavlova

„Niedoszła” Pavlova
„Niedoszła” Pavlova
  • „Niedoszła” Pavlova
  • Składniki:
  • Beza:
  • - 6 białek
  • - 300 g drobnego cukru
  • - Szczypta soli
  • - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • Krem śmietankowy:
  • - 250 ml kremówki 36%
  • - 250 g serka mascarpone
  • - 50 g cukru pudru
  • Przygotowanie:
  • Beza:
  • Zacznij ubijać białka. Po chwili dodaj szczyptę soli. Kiedy białka będą ubite na 3/4, stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie przez około 10 minut, aż masa będzie wyrazista i sztywna. Dodaj skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, nie przestając ubijać. Przełóż ubitą masę do rękawa cukierniczego i formuj kształty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw na 140°C. Włóż bezy do piekarnika i obniż temperaturę do 120°C, piecz przez 90 minut.
  • Krem śmietankowy:
  • Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder, ubijaj dalej, aż masa będzie sztywna i gładka.
  • Bezy wykładaj na talerzyk. Nadziewaj kremem mascarpone i dodaj świeże, ulubione owoce.
podziel się:

Pozostałe wiadomości