Wiktoria Nawara: Mochi

Mochi
Mochi
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować "Mochi".

Składniki:

  • Ciasto na mochi
  • - 100g mąki z ryżu kleistego
  • - 170g wody
  • - 30g cukru
  • Krem
  • - 500ml śmietanki 36%
  • - 10 listków melisy
  • - skórka z 1 limonki
  • Lody
  • - 300g truskawek
  • - 5g agaru
  • - 50g masła
  • - sok z 1 limonki
  • - skórka z 1 limonki
  • - 50g cukru
  • - 200ml
  • - śmietanka 30%
  • - ciekły azot
  • Do obtoczenia: cukier puder utarty z melisą.

Przygotowanie:

  • Ciasto: mieszamy wszystkie składniki i dajemy na kąpiel wodną lub patelnię. Mieszamy aż będzie lekko przejrzyste. Wkładamy do lodówki do odpoczynku.
  • Krem: ubijamy śmietankę, dodajemy melisę i skórkę limonki.
  • Lody: dodajemy truskawki z cukrem, masłem i limonką na patelnię. Redukujemy, dodajemy agar, później blendujemy i chłodzimy. Dodajemy do miksera, wlewamy śmietankę i powoli wlewamy azot.
  • Podanie:
  • Ciasto wałkujemy i podsypujemy skrobią. Wycinamy kółka, do środka dajemy krem, w środek lody i znowu krem. Zawijamy i chłodzimy. Za pomocą pędzelka ściągamy nadmiar skrobi i obtaczamy w melisowym cukrze pudrze.