Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować "Mochi".
Składniki:
- Ciasto na mochi
- - 100g mąki z ryżu kleistego
- - 170g wody
- - 30g cukru
- Krem
- - 500ml śmietanki 36%
- - 10 listków melisy
- - skórka z 1 limonki
- Lody
- - 300g truskawek
- - 5g agaru
- - 50g masła
- - sok z 1 limonki
- - skórka z 1 limonki
- - 50g cukru
- - 200ml
- - śmietanka 30%
- - ciekły azot
- Do obtoczenia: cukier puder utarty z melisą.
Przygotowanie:
- Ciasto: mieszamy wszystkie składniki i dajemy na kąpiel wodną lub patelnię. Mieszamy aż będzie lekko przejrzyste. Wkładamy do lodówki do odpoczynku.
- Krem: ubijamy śmietankę, dodajemy melisę i skórkę limonki.
- Lody: dodajemy truskawki z cukrem, masłem i limonką na patelnię. Redukujemy, dodajemy agar, później blendujemy i chłodzimy. Dodajemy do miksera, wlewamy śmietankę i powoli wlewamy azot.
- Podanie:
- Ciasto wałkujemy i podsypujemy skrobią. Wycinamy kółka, do środka dajemy krem, w środek lody i znowu krem. Zawijamy i chłodzimy. Za pomocą pędzelka ściągamy nadmiar skrobi i obtaczamy w melisowym cukrze pudrze.