Wiktoria Nawara: Grillowana ostryga z bulionem i oliwą lubczykową z panko i frytkami

Grillowana ostryga z bulionem i oliwą lubczykową z panko i frytkami
Grillowana ostryga z bulionem i oliwą lubczykową z panko i frytkami
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować grillowaną ostrygę z bulionem i oliwą lubczykową z panko i frytkami

Składniki:

  • Bulion
  • - ostrygi
  • - seler
  • - marchewka
  • - pietruszka
  • - 1/2 pęczka lubczyku
  • - 1/2 pęczka pietruszki
  • - 100g masła
  • - pieprz w ziarnach
  • - liść laurowy
  • - ziele angielskie
  • - 5 cm imbiru
  • - 2 łyżki sosu sojowego
  • Oliwa
  • - pęczek lubczyku
  • - 300ml oleju
  • Posypka z panko
  • - panko
  • - skórka z 1 cytryny
  • - 30g masła
  • Frytki
  • - 2 duże ziemniaki
  • - 4 łyżki mąki
  • - sól
  • - papryka słodka

Przygotowanie:

  • Ostrygi: otworzyć i grillować na odrobinie masła i oliwy po 25 sekund na stronę.
  • Bulion: wszystkie składniki przesmażyć na maśle i gdy się przysmażą zalać wodą i gotować 30 min.
  • Oliwa: zblanszować lubczyk i blendować z olejem 7 minut, później przecedzić przez gazę.
  • Posypka: panko dodać na patelnię z rozpuszczonym masłem i dodać skórkę z cytryny.
  • Frytki: obrać ziemniaki, pokroić na plasterki na mandolinie, później pokroić na julienki. Następnie włożyć do wody z lodem, później porządnie osuszyć. Dodać do miski z mąką, smażyć na rozgrzanym oleju, doprawić solą i papryką słodką.
  • Podanie:
  • Zgrillowaną ostrygę włożyć z powrotem do muszli, wlać łyżkę bulionu i odrobinę oliwy, a wierzch posypać panko. Frytki podawać obok.