Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować grillowaną ostrygę z bulionem i oliwą lubczykową z panko i frytkami
Składniki:
- Bulion
- - ostrygi
- - seler
- - marchewka
- - pietruszka
- - 1/2 pęczka lubczyku
- - 1/2 pęczka pietruszki
- - 100g masła
- - pieprz w ziarnach
- - liść laurowy
- - ziele angielskie
- - 5 cm imbiru
- - 2 łyżki sosu sojowego
- Oliwa
- - pęczek lubczyku
- - 300ml oleju
- Posypka z panko
- - panko
- - skórka z 1 cytryny
- - 30g masła
- Frytki
- - 2 duże ziemniaki
- - 4 łyżki mąki
- - sól
- - papryka słodka
Przygotowanie:
- Ostrygi: otworzyć i grillować na odrobinie masła i oliwy po 25 sekund na stronę.
- Bulion: wszystkie składniki przesmażyć na maśle i gdy się przysmażą zalać wodą i gotować 30 min.
- Oliwa: zblanszować lubczyk i blendować z olejem 7 minut, później przecedzić przez gazę.
- Posypka: panko dodać na patelnię z rozpuszczonym masłem i dodać skórkę z cytryny.
- Frytki: obrać ziemniaki, pokroić na plasterki na mandolinie, później pokroić na julienki. Następnie włożyć do wody z lodem, później porządnie osuszyć. Dodać do miski z mąką, smażyć na rozgrzanym oleju, doprawić solą i papryką słodką.
- Podanie:
- Zgrillowaną ostrygę włożyć z powrotem do muszli, wlać łyżkę bulionu i odrobinę oliwy, a wierzch posypać panko. Frytki podawać obok.