Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować wyjątkowe Finger Food.
- Dynia w glazurze z feta i migdałami
- Składniki:
- · 1/8 dyni
- · sos sojowy
- · łyżka cukru
- · łyżeczka cynamonu
- · sok z 1/3 limonki
- · feta
- · płatki migdałów
- Przygotowanie:
- Dynie pokrój na małe plasterki, polej oliwą, posyp solą i piecz w 180* przez 10 minut. Później posmaruj glazurą, posyp fetą i przyprawionymi migdałami.
- Kaczka z brzoskwinią
- Składniki:
- · 1 pierś z kaczki
- · 1 brzoskwinia
- · masło
- · sól
- Przygotowanie:
- Kaczkę natnij w kratkę od strony skóry, połóż na zimną patelnię i smaż, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na drugiej stronie przez 3-4 minuty i wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180* na 7 minut. Później daj jej odpocząć i pokrój na plasterki, plasterki brzoskwini przysmaż na maśle.
- Por z vinegrette
- Składniki:
- · 1 por
- · 1 łyżka musztardy francuskiej
- · 3 łyżki oliwy
- · 1 łyżka miodu
- · sól
- · pieprz
- · sok z 1/2 cytryny
- Przygotowanie:
- Por pokrój na plasterki grubości 1,5 cm i przysmaż na maśle z dwóch stron. Dodaj sól, pieprz i wlej trochę wody. Włóż do piekarnika na 8 minut, składniki na sos wymieszaj i polej pory.
- Tatar z łososia
- · 200g łososia dobrej jakości
- · 1 żółtko
- · 2 łyżki sosu sojowego
- · 1 łyżeczka srirachy
- · sok z połowy limonki
- · dymka
- · 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- · 100g oleju
- Sposób przygotowania:
- Posiekaj łososia i dymkę, zrób majonez, dodaj resztę składników i wymieszaj.
- Rabarbar w bourbonie z migdałami
- Składniki:
- · 3 łodygi rabarbaru
- · 2 łyżki cukru
- · 50ml
- · burbonu
- · migdały w płatkach
- Przygotowanie:
- Obierz rabarbar i pokrój w małą kosteczkę, smaż na maśle, dodaj cukier i Burbon. Podawaj z prażonymi migdałami.