Wiktoria Nawar. Finger Food.

Wiktoria Nawar: Finger Food.
Wiktoria Nawar: Finger Food.
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować wyjątkowe Finger Food.
  • Dynia w glazurze z feta i migdałami
  • Składniki:
  • ·      1/8 dyni
  • ·      sos sojowy
  • ·      łyżka cukru
  • ·      łyżeczka cynamonu
  • ·      sok z 1/3 limonki
  • ·      feta
  • ·      płatki migdałów
  • Przygotowanie:
  • Dynie pokrój na małe plasterki, polej oliwą, posyp solą i piecz w 180* przez 10 minut. Później posmaruj glazurą, posyp fetą i przyprawionymi migdałami.
  • Kaczka z brzoskwinią
  • Składniki:
  • ·      1 pierś z kaczki
  • ·      1 brzoskwinia
  • ·      masło
  • ·      sól
  • Przygotowanie:
  • Kaczkę natnij w kratkę od strony skóry, połóż na zimną patelnię i smaż, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na drugiej stronie przez 3-4 minuty i wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180* na 7 minut. Później daj jej odpocząć i pokrój na plasterki, plasterki brzoskwini przysmaż na maśle.
  • Por z vinegrette
  • Składniki:
  • ·      1 por
  • ·      1 łyżka musztardy francuskiej
  • ·      3 łyżki oliwy
  • ·      1 łyżka miodu
  • ·      sól
  • ·      pieprz
  • ·      sok z 1/2 cytryny
  • Przygotowanie:
  • Por pokrój na plasterki grubości 1,5 cm i przysmaż na maśle z dwóch stron. Dodaj sól, pieprz i wlej trochę wody. Włóż do piekarnika na 8 minut, składniki na sos wymieszaj i polej pory.
  • Tatar z łososia
  • ·      200g łososia dobrej jakości
  • ·      1 żółtko
  • ·      2 łyżki sosu sojowego
  • ·      1 łyżeczka srirachy
  • ·      sok z połowy limonki
  • ·      dymka
  • ·      1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • ·      100g oleju
  • Sposób przygotowania:
  • Posiekaj łososia i dymkę, zrób majonez, dodaj resztę składników i wymieszaj.
  • Rabarbar w bourbonie z migdałami
  • Składniki:
  • ·      3 łodygi rabarbaru
  • ·      2 łyżki cukru
  • ·      50ml
  • ·      burbonu
  • ·      migdały w płatkach
  • Przygotowanie:
  • Obierz rabarbar i pokrój w małą kosteczkę, smaż na maśle, dodaj cukier i Burbon. Podawaj z prażonymi migdałami.