Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować Bisque z krewetek z pierożkiem wypełnione ricottą i krewetkami oraz smażoną krewetką
Składaniki:
- Składniki na bisque:
- - 15 krewetek z głowami i pancerzami
- - 2 łyżki oliwy z oliwek
- - łyżka masła
- - 1 cebula szalotka
- - 1 marchew
- - 2 łodygi selera naciowego
- - 500ml wody
- - sól, pieprz
- Składniki na pierogi:
- - 300g mąki pszennej
- - 200g gorącej wody
- - pozostałe mięso z 15 krewetek
- - 150g sera ricotta
- - 50g serka śmietankowego
- - sól, pieprz, zest otarty z 1/4 grejpfruta
- - kilka listków mięty
- Oliwa pietruszkowa:
- - 250g oleju rzepakowego
- - 2 duże garści natki pietruszki
- Dodatkowo:
- - 1 duża krewetka
- - łyżka oliwy z oliwek
- - łyżeczka masła
- - pół szalotki
- - 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Przygotowanie bisque:
- Do garnka wrzuć głowy i pancerze krewetek (obrane mięso odstaw do miski na potem). Dodaj posiekaną drobno szalotkę, marchew, seler naciowy. Wlej oliwę i całość przesmaż. Po 4-5 minutach dodaj masło i odczekaj kolejne 5-6 minut, aż warzywa się zarumienią. Całość smaż na niewielkim ogniu, aby nie spalić cebuli lub pancerzy. Na koniec wlej wodę, przypraw solą, pieprzem i duś na niewielkim ogniu. Im dłużej, tym lepszy smak uzyskasz (25 minut to czas minimalny). W tym czasie przygotuj pozostałe elementy dania.
- Po 25 minutach (lub dłużej) gotowania płyn przelej przez sitko do blendera kielichowego. Dodaj kilka pancerzy krewetek (bez głów i ogonów) oraz ugotowane warzywa. Całość bardzo dokładnie zblenduj, a na końcu przelej przez gazę, aby pozbyć się pozostałości pancerzy.
- Przygotowanie pierogów:
- Mąkę przesiej na blat, dodaj szczyptę soli i zalej gorącą wodą. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Ciasto powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Odstaw do odpoczynku na kilka minut - polecam przykryć je gorącą miską, wtedy będzie elastyczne i bardzo miękkie. W międzyczasie, przygotuj farsz do pierożków.
- Do miski przełóż serek i ricottę. Dodaj sól, pieprz, posiekane listki mięty i posiekane kawałki surowych krewetek. Dodaj zest z grejpfruta i opcjonalnie do smaku więcej soli czy pieprzu.
- Gotowe ciasto na pierogi rozwałkuj bardzo cienko. Wypełnij farszem z krewetkami i zaklej w dowolny sposób. Wrzucaj pojedynczo do wrzącej wody i gotuj minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Przygotowanie oliwy pietruszkowej:
- Olej przelej do garnuszka i podgrzej. Olej musi być gorący, aby zaparzyć zioła. Do blendera kielichowego wrzuć przygotowane zioła i zalej gorącym olejem. Całość miksuj przez 8-10 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu olej warto przelać przez gazę, aby uzyskać jedwabiście gładką konsystencję.
- Przygotowanie krewetki:
- Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć posiekaną drobną szalotkę i czosnek. Przesmaż je wspólnie przez kilkanaście sekund, ale uważaj, aby nie spalić! Na patelnię wrzuć oczyszczoną krewetkę (warto zostawić głowę, w której jest najwięcej smaku) i smaż po pół minuty z każdej strony.
- Podanie:
- Na głęboki talerz wylej przygotowany wcześniej bisque. Na środku ułóż 1 pierożek z krewetkami oraz usmażoną krewetkę razem z głową. Całość udekoruj odrobiną oleju pietruszkowego.