Roksana Środa:Bisque z krewetek z pierożkiem wypełnione ricottą i krewetkami oraz smażoną krewetką

Bisque z krewetek z pierożkiem wypełnione ricottą i krewetkami oraz smażoną krewetką
Bisque z krewetek z pierożkiem wypełnione ricottą i krewetkami oraz smażoną krewetką
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować Bisque z krewetek z pierożkiem wypełnione ricottą i krewetkami oraz smażoną krewetką

Składaniki:

  • Składniki na bisque:
  • - 15 krewetek z głowami i pancerzami
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - łyżka masła
  • - 1 cebula szalotka
  • - 1 marchew
  • - 2 łodygi selera naciowego
  • - 500ml wody
  • - sól, pieprz
  • Składniki na pierogi:
  • - 300g mąki pszennej
  • - 200g gorącej wody
  • - pozostałe mięso z 15 krewetek
  • - 150g sera ricotta
  • - 50g serka śmietankowego
  • - sól, pieprz, zest otarty z 1/4 grejpfruta
  • - kilka listków mięty
  • Oliwa pietruszkowa:
  • - 250g oleju rzepakowego
  • - 2 duże garści natki pietruszki
  • Dodatkowo:
  • - 1 duża krewetka
  • - łyżka oliwy z oliwek
  • - łyżeczka masła
  • - pół szalotki
  • - 2 ząbki czosnku 

Przygotowanie:

  • Przygotowanie bisque:
  • Do garnka wrzuć głowy i pancerze krewetek (obrane mięso odstaw do miski na potem). Dodaj posiekaną drobno szalotkę, marchew, seler naciowy. Wlej oliwę i całość przesmaż. Po 4-5 minutach dodaj masło i odczekaj kolejne 5-6 minut, aż warzywa się zarumienią. Całość smaż na niewielkim ogniu, aby nie spalić cebuli lub pancerzy. Na koniec wlej wodę, przypraw solą, pieprzem i duś na niewielkim ogniu. Im dłużej, tym lepszy smak uzyskasz (25 minut to czas minimalny). W tym czasie przygotuj pozostałe elementy dania.
  • Po 25 minutach (lub dłużej) gotowania płyn przelej przez sitko do blendera kielichowego. Dodaj kilka pancerzy krewetek (bez głów i ogonów) oraz ugotowane warzywa. Całość bardzo dokładnie zblenduj, a na końcu przelej przez gazę, aby pozbyć się pozostałości pancerzy.
  • Przygotowanie pierogów:
  • Mąkę przesiej na blat, dodaj szczyptę soli i zalej gorącą wodą. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Ciasto powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Odstaw do odpoczynku na kilka minut - polecam przykryć je gorącą miską, wtedy będzie elastyczne i bardzo miękkie. W międzyczasie, przygotuj farsz do pierożków.
  • Do miski przełóż serek i ricottę. Dodaj sól, pieprz, posiekane listki mięty i posiekane kawałki surowych krewetek. Dodaj zest z grejpfruta i opcjonalnie do smaku więcej soli czy pieprzu.
  • Gotowe ciasto na pierogi rozwałkuj bardzo cienko. Wypełnij farszem z krewetkami i zaklej w dowolny sposób. Wrzucaj pojedynczo do wrzącej wody i gotuj minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. 
  • Przygotowanie oliwy pietruszkowej:
  • Olej przelej do garnuszka i podgrzej. Olej musi być gorący, aby zaparzyć zioła. Do blendera kielichowego wrzuć przygotowane zioła i zalej gorącym olejem. Całość miksuj przez 8-10 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu olej warto przelać przez gazę, aby uzyskać jedwabiście gładką konsystencję.
  • Przygotowanie krewetki:
  • Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć posiekaną drobną szalotkę i czosnek. Przesmaż je wspólnie przez kilkanaście sekund, ale uważaj, aby nie spalić! Na patelnię wrzuć oczyszczoną krewetkę (warto zostawić głowę, w której jest najwięcej smaku) i smaż po pół minuty z każdej strony.
  • Podanie:
  • Na głęboki talerz wylej przygotowany wcześniej bisque. Na środku ułóż 1 pierożek z krewetkami oraz usmażoną krewetkę razem z głową. Całość udekoruj odrobiną oleju pietruszkowego.