Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować ostrygi z sorbetem cytrusowym.
Składniki:
- - 10szt ostryg
- Sorbet
- - 1 pomarańcza
- - 1 limonka
- - 1 cytryna
- - 100g miodu
- - 1/4 pęczka mięty
- - 1/4 pęczka melisy
- - 100ml wody
- Redukcja z białego wina
- - 300ml białego wina
- - 1 pomarańcza
- - 2 limonki
- - 4 liście kaffiru
- - 100g miodu
- - woda spod ostryg
- Sałatka
- - 1 kalarepa
- - 1,5 jabłka
- - mięta, melisa
Przygotowanie:
- Sorbet
- Wycisnąć sok z cytrusów, zagotować z miodem i wodą, schłodzić cały płyn i dodać posiekane zioła. Zamrozić ciekłym azotem lub włożyć do zamrażarki i przemieszać co 1-1,5h.
- Redukcja z białego wina
- Wino gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, dodać sok z cytrusów, miód, wodę spod ostryg oraz kaffir i gotować przez około 10-15 minut.
- Sałatka
- Kalarepę i jabłko poszatkować cieniutko na mandolinie. Jabłko skropić cytryną żeby nie straciło koloru.
- Podanie:
- Na talerzu naprzemiennie ułożyć kalarepę i jabłko, polać redukcją z wina i cytrusów. Na górę położyć listki mięty i melisy, na środek położyć ostrygę z obfitą ilością sorbetu.