Olga Kiszniewska: Ostrygi z sorbetem cytrusowym

Ostrygi z sorbetem cytrusowym
Ostrygi z sorbetem cytrusowym
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować ostrygi z sorbetem cytrusowym.

Składniki:

  • - 10szt ostryg
  • Sorbet
  • - 1 pomarańcza
  • - 1 limonka
  • - 1 cytryna
  • - 100g miodu
  • - 1/4 pęczka mięty
  • - 1/4 pęczka melisy
  • - 100ml wody
  • Redukcja z białego wina
  • - 300ml białego wina
  • - 1 pomarańcza
  • - 2 limonki
  • - 4 liście kaffiru
  • - 100g miodu
  • - woda spod ostryg
  • Sałatka
  • - 1 kalarepa
  • - 1,5 jabłka
  • - mięta, melisa

Przygotowanie:

  • Sorbet
  • Wycisnąć sok z cytrusów, zagotować z miodem i wodą, schłodzić cały płyn i dodać posiekane zioła. Zamrozić ciekłym azotem lub włożyć do zamrażarki i przemieszać co 1-1,5h.
  • Redukcja z białego wina
  • Wino gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, dodać sok z cytrusów, miód, wodę spod ostryg oraz kaffir i gotować przez około 10-15 minut.
  • Sałatka
  • Kalarepę i jabłko poszatkować cieniutko na mandolinie. Jabłko skropić cytryną żeby nie straciło koloru.
  • Podanie:
  • Na talerzu naprzemiennie ułożyć kalarepę i jabłko, polać redukcją z wina i cytrusów. Na górę położyć listki mięty i melisy, na środek położyć ostrygę z obfitą ilością sorbetu.