Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować wyjątkowego Greckiego hot dog z halloumi i tzatziki oraz równie smacznego Currywurst Hot Dog z Domową Bratwurst!
Grecki hot dog z halloumi i tzatziki
- Składniki:
- Brioszki:
- · 500 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
- · 60 g cukru
- · 10 g soli
- · 10 g suchych drożdży
- · 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- · 200 ml ciepłego mleka
- · 200 g miękkiego masła
- · 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
- Hot dogi:
- · 2 bułki brioszki
- · 2 plastry sera halloumi
- · panko lub bułka tarta
- · 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plastry
- · 2 łyżki oliwy z oliwek
- · garść świeżej mięty, posiekanej
- · 2 łyżki miodu
- · ok. 100 g sera feta, pokruszonego
- Sos tzatziki:
- · 100 g jogurtu greckiego
- · 1/2 ogórka, starty
- · 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- · 1 łyżka oliwy z oliwek
- · 1 łyżeczka soku z cytryny
- · sól i pieprz do smaku
- Przygotowanie:
- Brioszki:
- Wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przesiej mąkę i dodaj sól. Dodaj jajka i masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1h, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmij na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę do hot doga o długości kiełbaski. Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30–45 minut, aż bułeczki ponownie wyrosną. Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół). Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20–25 minut, aż bułeczki staną się złociste. Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.
- Halloumi:
- Halloumi obtocz w jajku i bułce tartej a następnie usmaż na głębokim oleju do złotego koloru.
- Sos tzatziki:
- W misce wymieszaj jogurt, starty ogórek (odciśnięty z nadmiaru wody), czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Hot dog:
- Na każdej bułce brioszkowej ułóż plaster smażonego halloumi, łyżkę sosu tzatziki, cebulę, posyp świeżą miętą, pokruszonym serem feta i polej miodem.
Currywurst Hot Dog z Domową Bratwurst
- Składniki:
- Brioszki:
- · 500 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
- · 60 g cukru
- · 10 g soli
- · 10 g suchych drożdży
- · 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- · 200 ml ciepłego mleka
- · 200 g miękkiego masła
- · 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
- Domowa bratwurst:
- · 500 g mielonego mięsa wołowego
- · 150g boczku wieprzowego
- · 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- · 1 łyżka soli
- · 1/2 łyżeczki pieprzu
- · 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- · 1/4 szklanki lodowatej wody
- · jelita wieprzowe do nadziewania
- Sos currywurst:
- · 1 łyżka oleju
- · 1/2 szklanki pasaty pomidorowej
- · 1 łyżka octu jabłkowego
- · 1 łyżka cukru
- · 1 łyżeczka curry w proszku
- · 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- · 1/4 łyżeczki soli
- · szczypta pieprzu cayenne
- · 2 łyżki sosu worcestershire
- Dodatki:
- · prażona cebulka
- · pikle w zalewie z octu winnego, cukru, papryczek chili i wody
- Przygotowanie:
- Brioszki:
- Wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przesiej mąkę i dodaj sól. Dodaj jajka i masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1h, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmij na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę do hot doga o długości kiełbaski. Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30–45 minut, aż bułeczki ponownie wyrosną. Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół). Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20–25 minut, aż bułeczki staną się złociste. Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.
- Bratwurst:
- W misce wymieszaj mielone mięso z mielonym boczkiem, czosnkiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wodą. Napełnij jelita przygotowaną masą mięsną, formując kiełbaski. Gotuj je w wodzie przez 20 minut, a następnie grilluj przez 5-7 minut, aż będą złociste.
- Sos currywurst:
- W rondlu rozgrzej olej. Dodaj passatę, ocet jabłkowy, cukier, curry, paprykę, sól, pieprz cayenne i sos worcestershire. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Hot dog:
- Na każdej bułce brioszkowej ułóż bratwurst, polej sosem currywurst, posyp prażoną cebulką i dodaj plastry pikli.