Miłosz Wojtas: Grecki hot dog z halloumi i tzatziki // Currywurst Hot Dog z Domową Bratwurst

Miłosz Wojtas: hot dogi
Miłosz Wojtas: hot dogi
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować wyjątkowego Greckiego hot dog z halloumi i tzatziki oraz równie smacznego Currywurst Hot Dog z Domową Bratwurst!

Grecki hot dog z halloumi i tzatziki

  • Składniki:
  • Brioszki:
  • ·       500 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • ·       60 g cukru
  • ·       10 g soli
  • ·       10 g suchych drożdży
  • ·       3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • ·       200 ml ciepłego mleka
  • ·       200 g miękkiego masła
  • ·       1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • Hot dogi:
  • ·      2 bułki brioszki
  • ·      2 plastry sera halloumi
  • ·      panko lub bułka tarta
  • ·      1 mała cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • ·      2 łyżki oliwy z oliwek
  • ·      garść świeżej mięty, posiekanej
  • ·      2 łyżki miodu
  • ·      ok. 100 g sera feta, pokruszonego
  • Sos tzatziki:
  • ·       100 g jogurtu greckiego
  • ·       1/2 ogórka, starty
  • ·       1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • ·       1 łyżka oliwy z oliwek
  • ·       1 łyżeczka soku z cytryny
  • ·       sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie:
  • Brioszki:
  • Wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przesiej mąkę i dodaj sól. Dodaj jajka i masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1h, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmij na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę do hot doga o długości kiełbaski. Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30–45 minut, aż bułeczki ponownie wyrosną. Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół). Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20–25 minut, aż bułeczki staną się złociste. Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.
  • Halloumi:
  • Halloumi obtocz w jajku i bułce tartej a następnie usmaż na głębokim oleju do złotego koloru.
  • Sos tzatziki:
  • W misce wymieszaj jogurt, starty ogórek (odciśnięty z nadmiaru wody), czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Hot dog:
  • Na każdej bułce brioszkowej ułóż plaster smażonego halloumi, łyżkę sosu tzatziki, cebulę, posyp świeżą miętą, pokruszonym serem feta i polej miodem.

Currywurst Hot Dog z Domową Bratwurst

  • Składniki:
  • Brioszki:
  • ·       500 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • ·       60 g cukru
  • ·       10 g soli
  • ·       10 g suchych drożdży
  • ·       3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • ·       200 ml ciepłego mleka
  • ·       200 g miękkiego masła
  • ·       1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • Domowa bratwurst:
  • ·       500 g mielonego mięsa wołowego
  • ·       150g boczku wieprzowego
  • ·       1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • ·       1 łyżka soli
  • ·       1/2 łyżeczki pieprzu
  • ·       1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ·       1/4 szklanki lodowatej wody
  • ·       jelita wieprzowe do nadziewania
  • Sos currywurst:
  • ·       1 łyżka oleju
  • ·       1/2 szklanki pasaty pomidorowej
  • ·       1 łyżka octu jabłkowego
  • ·       1 łyżka cukru
  • ·       1 łyżeczka curry w proszku
  • ·       1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ·       1/4 łyżeczki soli
  • ·       szczypta pieprzu cayenne
  • ·       2 łyżki sosu worcestershire
  • Dodatki:
  • ·       prażona cebulka
  • ·       pikle w zalewie z octu winnego, cukru, papryczek chili i wody
  • Przygotowanie:
  • Brioszki:
  • Wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przesiej mąkę i dodaj sól. Dodaj jajka i masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1h, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmij na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę do hot doga o długości kiełbaski. Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30–45 minut, aż bułeczki ponownie wyrosną. Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół). Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20–25 minut, aż bułeczki staną się złociste. Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.
  • Bratwurst:
  • W misce wymieszaj mielone mięso z mielonym boczkiem, czosnkiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wodą. Napełnij jelita przygotowaną masą mięsną, formując kiełbaski. Gotuj je w wodzie przez 20 minut, a następnie grilluj przez 5-7 minut, aż będą złociste.
  • Sos currywurst:
  • W rondlu rozgrzej olej. Dodaj passatę, ocet jabłkowy, cukier, curry, paprykę, sól, pieprz cayenne i sos worcestershire. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Hot dog:
  • Na każdej bułce brioszkowej ułóż bratwurst, polej sosem currywurst, posyp prażoną cebulką i dodaj plastry pikli.