Miłosz Wojtas: Azjatycka zupa z wywaru z homara z mleczkiem kokosowym, limonką, chilli i makaronem ryżowym

Azjatycka zupa z wywaru z homara z mleczkiem kokosowym, limonką, chilli i makaronem ryżowym
Azjatycka zupa z wywaru z homara z mleczkiem kokosowym, limonką, chilli i makaronem ryżowym
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować azjatycką zupę z wywaru z homara z mleczkiem kokosowym, limonką, chilli i makaronem ryżowym

Składniki:

  •  Wywar z homara
  • * skorupki z 1–2 homarów (ugotowanych lub surowych)
  • * 1 marchew
  • * 1 cebula
  • * 1 łodyga selera naciowego
  • * 2 ząbki czosnku
  • * kawałek świeżego imbiru
  • * 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • * 1/2 szklanki białego wina
  • * 1 litr wody
  •  Zupa
  • * 400ml mleczka kokosowego
  • * 1–2 łyżki pasty czerwonego curry
  • * 4 liście kaffiru (można zastąpić skórką z limonki)
  • * 1 łyżeczka sosu rybnego
  • * 1 łyżeczka soku z limonki
  • * 1 łyżeczka cukru
  • * 100–150g makaronu ryżowego (namoczonego wcześniej)
  • * świeże chili
  • * mięso z homara
  •  Do podania
  • * świeża kolendra
  • * limonka

Przygotowanie:

  •  Wywar z homara
  • 1. Na oliwie podsmaż pokrojone warzywa, czosnek i imbir.
  • 2. Dodaj skorupki z homara i smaż kilka minut, aż puszczą aromat.
  • 3. Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż jeszcze 2 minuty.
  • 4. Wlej wino, zredukuj o połowę.
  • 5. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu 30–40 minut.
  • 6. Odcedź, dokładnie odciśnij esencję ze skorupek.
  • 7. Możesz zredukować wywar jeszcze przez kilka minut dla intensywności.
  • Gotowanie zupy
  • 1. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pastę curry z liśćmi kaffiru.
  • 2. Dodaj wywar z homara i zagotuj.
  • 3. Wlej mleczko kokosowe, dopraw sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki.
  • 4. Gotuj kilka minut – nie za długo, by nie stracić świeżości.
  • 5. Mięso z homara smaż maksymalnie minutę na maśle z dodatkiem czosnku
  • Sposób podania:
  • * W głębokim talerzu lub misce połóż makaron i mięso z homara.
  • * Zalej gorącą zupą.
  • * Na wierzch daj garść świeżej kolendry, cienkie plasterki chili, kiełki, skórkę z limonki i kilka kropli oleju chili.