Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować jedyne w swoim rodzaju "Pastel de nata".
Składniki:
- - gotowe ciasto francuskie
- - masło (dwie kostki)
- - 5 żółtek
- - 450-500ml mleka (najlepiej bardzo tłustego)
- - 80 gram cukru
- - 50 gram mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- - 1 laska wanilii
- - pasta waniliowa
- - cynamon
- - 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
- - cukier pomarańczowy
- - cointreau
- - 4-5 łyżek kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
- Krem patisserie (klasyczny)
- Do rondelka wlać mleko. Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać z niej ziarenka. Następnie i jedno i drugie dodać do mleka. Zagotować. Następnie zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na bok.
- W misie miksera ubić/utrzeć żółtka z cukrem, do momentu uzyskania jasnej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, pastę waniliową i cynamon.
- Wyjąć z mleka laskę wanilii. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli zacząć zalewać masę gorącym mlekiem.
- Gotową masę przelać do rondelka, postawić na kuchenkę i zacząć gotować ciągle mieszając całość. Od zagotowania naszego budyniu, należy mieszać jeszcze 1 minutę. Następnie zdjąć z kuchenki, przełożyć do miski. Przykryć folią tak, by dotykała Naszego kremu i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Folia zapobiegnie powstaniu twardej skorupki na kremie
- Krem patisserie (kawowo-pomarańczowy)
- Do rondelka wlać mleko. Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać z niej ziarenka. Następnie i jedno i drugie dodać do mleka razem z kawą i skórką pomarańczową. Zagotować. Następnie zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na bok.
- W misie miksera ubić/utrzeć żółtka z cukrem, cointreau i cukrem pomarańczowym do momentu uzyskania jasnej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą.
- Wyjąć z mleka laskę wanilii. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli zacząć zalewać masę gorącym mlekiem.
- Gotową masę przelać do rondelka, postawić na kuchenkę i zacząć gotować, ciągle mieszając całość. Od zagotowania naszego budyniu, należy mieszać jeszcze minutę. Następnie zdjąć z kuchenki, przełożyć do miski. Przykryć folią tak, by dotykała naszego kremu i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Folia zapobiegnie powstaniu twardej skorupki na kremie
- Pastel de nata
- Nagrzewamy piekarnik do 280 stopni C (tryb góra/dół).
- Małe płytkie metalowe foremki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim i napełniamy kremem.
- Pieczemy około 8-10 min. do uzyskania przypieczonych brzegów i karmelizacji kremu.