Michał Sidorowicz: Pastel de nata

Pastel de nata
Pastel de nata
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować jedyne w swoim rodzaju "Pastel de nata".

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie
  • - masło (dwie kostki)
  • - 5 żółtek
  • - 450-500ml mleka (najlepiej bardzo tłustego)
  • - 80 gram cukru
  • - 50 gram mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • - 1 laska wanilii
  • - pasta waniliowa
  • - cynamon
  • - 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • - cukier pomarańczowy
  • - cointreau
  • - 4-5 łyżek kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

  • Krem patisserie (klasyczny)
  • Do rondelka wlać mleko. Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać z niej ziarenka. Następnie i jedno i drugie dodać do mleka. Zagotować. Następnie zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na bok.
  • W misie miksera ubić/utrzeć żółtka z cukrem, do momentu uzyskania jasnej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, pastę waniliową i cynamon.
  • Wyjąć z mleka laskę wanilii. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli zacząć zalewać masę gorącym mlekiem.
  • Gotową masę przelać do rondelka, postawić na kuchenkę i zacząć gotować ciągle mieszając całość. Od zagotowania naszego budyniu, należy mieszać jeszcze 1 minutę. Następnie zdjąć z kuchenki, przełożyć do miski. Przykryć folią tak, by dotykała Naszego kremu i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Folia zapobiegnie powstaniu twardej skorupki na kremie
  • Krem patisserie (kawowo-pomarańczowy)
  • Do rondelka wlać mleko. Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać z niej ziarenka. Następnie i jedno i drugie dodać do mleka razem z kawą i skórką pomarańczową. Zagotować. Następnie zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na bok.
  • W misie miksera ubić/utrzeć żółtka z cukrem, cointreau i cukrem pomarańczowym do momentu uzyskania jasnej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą.
  • Wyjąć z mleka laskę wanilii. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli zacząć zalewać masę gorącym mlekiem.
  • Gotową masę przelać do rondelka, postawić na kuchenkę i zacząć gotować, ciągle mieszając całość. Od zagotowania naszego budyniu, należy mieszać jeszcze minutę. Następnie zdjąć z kuchenki, przełożyć do miski. Przykryć folią tak, by dotykała naszego kremu i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Folia zapobiegnie powstaniu twardej skorupki na kremie
  • Pastel de nata
  • Nagrzewamy piekarnik do 280 stopni C (tryb góra/dół).
  • Małe płytkie metalowe foremki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim i napełniamy kremem.
  • Pieczemy około 8-10 min. do uzyskania przypieczonych brzegów i karmelizacji kremu.