Michał Sidorowicz: Consomé z okładniczkami

Consomé z okładniczkami
Consomé z okładniczkami
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować Consomé z okładniczkami

Składniki:

  • - 500g okładniczek (razor clam)
  • - 3 duże pomidory
  • - 1 mini koper włoski
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 łodyga selera naciowego
  • - 1 mały por
  • - 1 ogórek szklarniowy
  • - 100g solirodu
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1cm kawałek imbiru
  • - 1 papryczka chili
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - sól
  • - pieprz
  • - cukier
  • - ocet winny
  • - sos rybny

Przygotowanie:

  • 1. Okładniczki
  • Dokładnie wypłukać okładniczki. Otworzyć je i wyciąć tylko 'nogi'. Pokroić na mniejsze kawałki, dodać sos rybny, drobno pokrojony czosnek, imbir i połowę papryczki chilli. Odstawić do zamarynowania na kilka minut. Obsmażyć przez 1 minutę na mocno rozgrzanej patelni.
  • 2. Consomé
  • Pokroić na mniejsze kawałki - marchewkę, pietruszkę, por, seler naciowy i mini koper włoski. Ugotować na tej bazie wywar warzywny. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, sól i i mocno zblendować. Wrzucić na sito wyłożone gazą i zostawić do odcieknięcia. Cały płyn dodać do przecedzonego wywaru, następnie zagotować i sprawdzić czy nie trzeba dodać cukru.
  • 3. Ogórki
  • Ogórki przeciąć na pół i małą łyżeczką pozbyć się pestek. Pokroić w około 1cm kostkę. W garnku zagotować pół szklanki wody, 3-4 łyżki octu winnego, 2 łyżki cukru, sosu rybnego i połowę chilli. Dodać ogórka i gotować 1-2 minuty.
  • 4. Dodatki
  • Natkę zblanszować w gorącej wodzie i zahartować w wodzie z lodem. Dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Wrzucić do blendera, dodać sól, pieprz i kilka kropel octu. Blendować 2-3 minuty. Przecedzić przez sitko wyłożone gazą.
  • Soliród ugotować w gorącej wodzie, a następnie zahartować w wodzie z lodem.
  • Podanie:
  • W głębokim talerzu układamy podsmażone okładniczki. Naokoło układamy kawałki ogórka i gałązki solirodu. Ostrożnie zalewamy consomé i ozdabiamy kroplami oliwy pietruszkowej.