Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować Consomé z okładniczkami
Składniki:
- - 500g okładniczek (razor clam)
- - 3 duże pomidory
- - 1 mini koper włoski
- - 1 marchewka
- - 1 pietruszka
- - 1 łodyga selera naciowego
- - 1 mały por
- - 1 ogórek szklarniowy
- - 100g solirodu
- - 1 ząbek czosnku
- - 1cm kawałek imbiru
- - 1 papryczka chili
- - 1 pęczek natki pietruszki
- - sól
- - pieprz
- - cukier
- - ocet winny
- - sos rybny
Przygotowanie:
- 1. Okładniczki
- Dokładnie wypłukać okładniczki. Otworzyć je i wyciąć tylko 'nogi'. Pokroić na mniejsze kawałki, dodać sos rybny, drobno pokrojony czosnek, imbir i połowę papryczki chilli. Odstawić do zamarynowania na kilka minut. Obsmażyć przez 1 minutę na mocno rozgrzanej patelni.
- 2. Consomé
- Pokroić na mniejsze kawałki - marchewkę, pietruszkę, por, seler naciowy i mini koper włoski. Ugotować na tej bazie wywar warzywny. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, sól i i mocno zblendować. Wrzucić na sito wyłożone gazą i zostawić do odcieknięcia. Cały płyn dodać do przecedzonego wywaru, następnie zagotować i sprawdzić czy nie trzeba dodać cukru.
- 3. Ogórki
- Ogórki przeciąć na pół i małą łyżeczką pozbyć się pestek. Pokroić w około 1cm kostkę. W garnku zagotować pół szklanki wody, 3-4 łyżki octu winnego, 2 łyżki cukru, sosu rybnego i połowę chilli. Dodać ogórka i gotować 1-2 minuty.
- 4. Dodatki
- Natkę zblanszować w gorącej wodzie i zahartować w wodzie z lodem. Dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Wrzucić do blendera, dodać sól, pieprz i kilka kropel octu. Blendować 2-3 minuty. Przecedzić przez sitko wyłożone gazą.
- Soliród ugotować w gorącej wodzie, a następnie zahartować w wodzie z lodem.
- Podanie:
- W głębokim talerzu układamy podsmażone okładniczki. Naokoło układamy kawałki ogórka i gałązki solirodu. Ostrożnie zalewamy consomé i ozdabiamy kroplami oliwy pietruszkowej.