Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotwać wyśmienity "Tort Sachera"
Składniki:
- - 7 jajek
- - 150g mąki
- - 125g masła
- - 250g cukru pudru
- - 200g czekolady
- Ganasz czekoladowy
- - 200g czekolady
- - 200ml śmietanki 30%
- Marmolada morelowa
- - 8 moreli
- - laska wanilii
- - brandy
- - 2 łyżki cukru
- - 2 łyżki cukru pomarańczowego
- - żelatyna
Przygotowanie:
- Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu na sztywno dodajemy w 3 partiach cukier puder w odstępach po 15 sekund. Rozcieramy masło z połową cukru pudru i dodajemy po jednym żółtku na przemian. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Na koniec łączymy składniki dodając BIAŁKA DO CIASTA po jednej łyżce, napowietrzając ciasto od dołu, ciągnąc do góry. NIE UBIJAMY.
- Formę smarujemy masłem i dajemy do nagrzanego piekarnika na 180st. C.
- Pieczemy do osiągnięcia suchego patyka w zależności od wielkości formy, jaką używamy (45-60min).
- Morele rozbijamy w garnku z cukrem i wanilią. Jak się rozpuszczą, to dodajemy brandy i czekamy, aż alkohol wyparuje.
- Żelatynę z 3/4 żyłek zalewamy wodą i dodajemy do jeszcze gorących moreli.
- Chowamy do lodówki, żeby stężało.
- Wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy, aż ostygnie zanim przekroimy! Przekrawamy na dwa blaty i smarujemy naszą marmoladą morelową. Na koniec zalewamy naszym ganaszem i zostawiamy do ostygnięcia.