Michał Sajb: Tort Sachera

Tort Sachera
Tort Sachera
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotwać wyśmienity "Tort Sachera"

Składniki:

  • - 7 jajek
  • - 150g mąki
  • - 125g masła
  • - 250g cukru pudru
  • - 200g czekolady
  • Ganasz czekoladowy
  • - 200g czekolady
  • - 200ml śmietanki 30%
  • Marmolada morelowa
  • - 8 moreli
  • - laska wanilii
  • - brandy
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżki cukru pomarańczowego
  • - żelatyna

Przygotowanie:

  • Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu na sztywno dodajemy w 3 partiach cukier puder w odstępach po 15 sekund. Rozcieramy masło z połową cukru pudru i dodajemy po jednym żółtku na przemian. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Na koniec łączymy składniki dodając BIAŁKA DO CIASTA po jednej łyżce, napowietrzając ciasto od dołu, ciągnąc do góry. NIE UBIJAMY.
  • Formę smarujemy masłem i dajemy do nagrzanego piekarnika na 180st. C.
  • Pieczemy do osiągnięcia suchego patyka w zależności od wielkości formy, jaką używamy (45-60min).
  • Morele rozbijamy w garnku z cukrem i wanilią. Jak się rozpuszczą, to dodajemy brandy i czekamy, aż alkohol wyparuje.
  • Żelatynę z 3/4 żyłek zalewamy wodą i dodajemy do jeszcze gorących moreli.
  • Chowamy do lodówki, żeby stężało.
  • Wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy, aż ostygnie zanim przekroimy! Przekrawamy na dwa blaty i smarujemy naszą marmoladą morelową. Na koniec zalewamy naszym ganaszem i zostawiamy do ostygnięcia.